Prima pagină » Peste 2 miliarde de dolari este datoria altor țări către România. Realitate scoasă la iveală de senatorul Dorinel Cosma

Peste 2 miliarde de dolari este datoria altor țări către România. Realitate scoasă la iveală de senatorul Dorinel Cosma

0

În cursul anului trecut, senatorul Dorinel Cosma a adresat o interpelare, Ministerului de Finanțe și Ministerului Afacerilor Externe, prin care a solicitat explicații cu privire la situația recuperării datoriilor externe ale României.

Potrivit unui raport transmis Guvernului și Parlamentului de către Ministerul Finanțelor, dar și senatorului Dorinel Cosma, recuperarea creanțelor României, a datoriilor pe care alte state le au către țara noastră, s-a poticnit în neputință. De 34 de ani. Datoriile statelor care trebuie să restituie României diverse sume de bani, acumulate înainte de 1989, provin din activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională derulată în regimul comunist, până la revouție.

În anul în care România a reușit imposibilul, recordul de a-și achita toate datoriile externe, adică 1989, taman anul în care Ceaușescu a fost detronat de la putere, țara noastră avea de recuperat sume mari de la diverse țări. De remarcat că în istoria întregii omeniri, de circa 6000 de ani, România a fost singurul stat care și-a achitat toate datoriile externe.

Astăzi, la 34 de ani de la evenimentele din 1989, creanțele României sunt neschimbate. România are de recuperat 2.173.569.379 de dolari SUA. Statele datoare României sunt: Coreea, Irak, Zair (Congo), Guineea, Mozambic, Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia, Tanzania și Cuba. De departe, cea mai datoare României este Cuba, țară a cărei datorie nu a fost încă negociată în vederea reglementării. Suma pe care România o are de recuperat din Cuba este de 1.624.509.933 de dolari SUA. Și acestea sunt cifrele oficiale la sfârșitul lunii iulie 2022. De atunci cifrele au crescut în cazul statelor care refuză categoric cooperarea.

Conform raportului Ministerului de Finanțe, România face demersuri constante pe lângă autoritățile din țările debitoare în vederea recuperării creanțelor. Ineficiența acestor demersuri este cauzată de dificultățile economice și financiare cu care se confruntă o parte dintre aceste țări africane. Pe de altă parte, o altă cauză a nerecuperării creanțelor țării noastre este refuzul categoric al auorităților cubaneze de a accepta începerea negocierilor pentru stabilirea unor modalități de rambursare a obligațiilor sale valutare. De asemenea, Libia a adoptat o poziție rigidă în privința datoriilor către România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *