iunie 15, 2025

DOSAR COLUMBO Gabriela Firea de la capitală ascunde 50 de hectare de pământ în două comune din Botoșani. Pe numele mamei Florența Firea s-a mai revendicat și un conac

Celebra divă pesedistă Gabriela Vrânceanu Firea, actualmente primar general al Bucureștiului, a pozat mulți ani în copila descendentă dintr-o familie foarte săracă, cu mulți copii, cu o mamă muncitoare și devotată și un tată care le-a fost blestem pământesc. Până la revoluție, Gabriela a trăit cea mai cruntă copilărie și adolescență. Dar această poveste a fost așezată pe portativul baladelor media abia prin 2010. Adică în plină ascensiune politică. Mama sa a fost vânzătoare iar tata constructor necalificat. Până aproape de falsa revoluție din 1989 au trăit șase suflete din puținul agonisit de mama. De avere nici nu poate fi vorba cât timp copila Gabriela Firea a fost nevoită să se umilească la școală unde mergea fără pachețel de mâncare sau cu pantofi vechi de trei ani de la sora mai mare. Cu timpul, cariera profesională i-a adus Gabrielei o mică avere. Și vorbim de cea oficială, mărturisită de Gabriela în declarațiile sale de avere. Dar nimeni, niciodată, nu a pomenit de micul imperiu funciar pe care familia Firea l-a dobândit în nordul Moldovei. Chiar dacă nici mama nici Gabriela nu au trăit măcar o zi în această zonă. Născută la Bacău, cel de al doilea oraș de domiciliu al Gabrielei a fost Bucureștiul. Columbo (ziar tipărit) a descoperit recent că Gabriela Vrânceanu Firea deține 36 de hectare de teren în comuna Mileanca și 14,15 hectare de teren în comuna Viișoara, ambele localități situate în județul Botoșani. Am încercat să aflăm mai multe detalii la Primăria Mileanca unde secretarul comunei știe că pământul ar fi al Gabrielei, știe cam cum a fost dobândit dar dacă e vorba de detalii tăcerea e de aur. După o documentare prealabilă, Columbo a aflat că pe lângă aceste suprafețe de teren, mama Gabrielei Firea a mai revendicat și un imobil numit Conac din localitatea Viișoara cu tot cu terenul aferent. Pentru că da, așa este, oficial, mica avere funciară este pe numele mamei Florența Vrânceanu, chiar dacă toți cei întrebați cred că imobilele sunt ale Gabrielei. Aceași mamă care cel puțin până la pseudorevoluție a fost o vânzătoare ce abia reușea să asigure traiul copiilor săi. Terenurile ar fi dobândite de la ADS, în perioada din preajma anului 2000 și după. Proprietățile mamei Vrânceanu din cele două localități botoșănene au fost anterior ale unui IAS privatizat de către ADS. Secretarul comunei Mileanca presupune că Florența Vrânceanu ar fi avut acțiuni la fostul IAS și a revendicat suprafețele respective de teren în schimbul acțiunilor avute anterior. Ipoteza sa nu se lovește, însă, deloc cu sărăcia în care se laudă Gabriela Firea că au trăit până la revoluție, anul de debut al morții tuturor IAS-urilor din țară. 
36 de hectare la Mileanca pe filiera SENDORA
”Cu exactitate nu știu… știu că se vorbește… dar este … nu pe Gabriela Vrânceanu Firea…este pe mama sa, nu știu cum o cheamă. Știu că au în jur de 36 de hectare, dar nu am evidență. Nu știu cum au dobândit terenul. Eu am văzut procesele verbale de la APIA și atunci am aflat. Dar auzisem de poveste. La câte probleme avem noi de rezolvat în comună, nu am ajuns încă la acest aspect să vedem ce și cum”, ne-a spus noul primar al comunei Mileanca, Alexandru Azamfirei. Secretarul comunei a fost mai exact în informații. Pe cât a putut dumnealui. ”Dar de unde să știu eu cum o cheamă pe mama Gabrielei Firea? Pământul este luat de la…fost acționar…pe la un GOSTAT, ceva…Nu este reconstituit dreptul de proprietate la Legea 18 sau la… ea a fost acționar și pe urmă…când a fost cu Anexa 19 cu acțiunile, pe urmă când a venit Legea 247 titlurile s-au făcut direct la OCPI. Intereseați-vă la ei și vedeți că vă spune aceași chestie. Nu știu cum au ajuns să aibă, Dumnezeu știe… v-a, spus, ei au avut acțiuni. Din ce știu eu, fostul gostat se chema SENDORA”, ne-a spus secretarul din Mileanca, Petru Țurcanu. 
14,15 hectare la Viișoara date în arendă
Primarul comunei Viișoara nu a putut spune multe, mai ales că este puțin timp de când a devenit prim gospodar al localității. Auzise și el de poveste dar nu știa exact. În schimb, spre cinstea sa, cu privire la atitudine și disponibilitate, ne-a rugat să revenim după vreo jumătate de oră, cât să aibă timp pentru a verifica registrele din Primărie. Edilul Viișoarei nu este nici pesedist, nici liberal. Noul primar este membru al PRU și a constituit una dintre surprizele alegerilor din vara trecută. ”Da, deține pe raza comunei Viișoara, de la ADS, deține 14,15 hectare de teren. Pământul este pe numele mamei Gabrielei, Florența Vrânceanu. Ei nu sunt din Botoșani, dar au primit de la fostul IAS. Pământul a fost dat în arendă. La APIA îl declară ea acum, dar nu-l lucrează ea”, ne-a declarat primarul comunei Viișoara, Dinu Moroșanu. 
Logica dobândirii proprietăților
Dacă secretarul din Mileanca are dreptate, atunci trebuie să precizăm, că SENDORA SA Dorohoi a fost înființată în 1991, în baza Hotărârii de Guvern 194, cu 2 asociați și 3 administratori și a fost radiată la 19 octombrie 2009. Din arhivele statului am aflat că avea ca obiect de activitate desfăşurarea unor operaţiuni agricole inclusiv pe terenurile proprietate privată ale cetăţenilor acţionari ai fostei G.A.S. Şendriceni şi Dorohoi. Ulterior datei înființării, firma a avut un Consiliu de Administrație. Astfel, în 2000, AGA întrunită la 3 februarie a hotărât următorul consiliu de administrație: Marta Teodor – președinte, Radu Nicolae Țurcanu, Vladimir Rizac, Florin Maftei și Ana Popa. De altfel, pe perioada 2000 – 2001, Teodor Marta o angajează și pe Alina Elena Marta ca inginer biotehnolog. Un an mai târziu, în 2001, prin mandatul special al Agenției Domeniilor Statului numărul 6110/25.09.2001, AGA firnei SENDORA SA l-a numit ca reprezentant al AGA pe Ovidiu Zarug. Anul preluării proprietăților fostei SENDORA de către ADS este 2001. În 2009, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Botoșani avea de recuperat peste 650.000 de lei (6,5 miliarde lei vechi) de la Sendora SA Dorohoi. La data dizolvării, datoriile totale ale fostei firme de stat erau în valoare de 1,59 milioane de lei (15,9 miliarde lei vechi) la 68 de creditori. Cele mai mari sume de recuperat le aveau Fiscul, Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului (AVAS) și Administrația Domeniile Statului (ADS) București. Potrivit Anexei 1 la Legea 268/28 mai 2001, privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului și înființarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), printre cele 15 firme din Botoșani ale căror terenuri au fost preluate de ADS se afla și SENDORA SA. De altfel, prin acelașii act normativ au fost scoase la vânzare acțiuni ale ADS. Dacă spusele secretarului din Mileanca sunt corecte, înseamnă că în acea perioadă Florența Vrânceanu, mama Gabrielei Firea, a dobândit terenurile în discuție. 
Bătălia pentru pământul botoșănean a durat ani de zile prin tribunale
Dreptul de proprietate asupra terenului din Mileanca a fost disputat în instanțe. În 2003, mama Gabrielei Firea, împreună cu alți doi petenți (Maria Chica și Dan Zadurovici) au pierdut un proces la Judecătoria Darabani prin Sentința civilă 722/04.11.2003. Au formulat apel în 2005, în Dosarul 4159/40/2005, care a fost admis în 2006 la Tribunalul Botoșani, prin Decizia 3061/22.05.2006 (era vorba de îndreptarea unei erori materiale) și a fost câștigat în ședința din 12 noiembrie 2007. Cei reclamați în dosar au fost prefectul județului, Otilia Tănasă – primarul de atunci al comunei Viișoara, Ioan Maftei – pe atunci primar al comunei Mileanca, comisiile de fond funciar din cele două comune și comisia județeană de aplicare a Legii 18/1991. Din aceste date reiese clar că revendicarea lor s-a făcut pe marginea legii 18. Și, imediat, ne amintim declarația secretarului Țurcanu potrivit căreia mama Gabrielei nu a dobândit terenul la legea 18. Cum hotărârile judecătorești arată altceva, e clar că ceva scârțâie pe undeva, ceva nu a fost uns cum trebuie. 
Hop și conacul
Aprofundând verificările, Columbo a aflat că în 2006, din Decizia civilă numărul 306-A, din 22 mai 2006, aflăm că mama Gabrielei Firea, împreună cu ceilalți doi petenți, au dibândit restituirea imobilului ”Conac”m cu suprafața de teren aferentă de 3.126 m.p., situat în intravilanul comunei Viișoara. Și iată că a apărut și un conac în proprietatea familiei Vrânceanu. Tot din datele obținute de Columbo, știm că, într-adevăr, pământul mamei primăriței capitalei a fost dat în arendă. Inițial firmei ECCOBRAND SRL din Havârna, o firmă cu acționariat româno-german. De altfel, cu această firmă s-a și judecat Florența Vrânceanu în dosarul 405/217/2012 la Curtea de Apel Suceava, pentru rezilierea contractului de arendă. 
Mărturiile Gabrielei Firea confirmă bănuielile
Că părinții Gabrielei nu au avut avere a povestit chiar ea, într-un interviu în revista Tangou, în ianuarie 2010. Drama familiei sale și, implicit a tinereții sale, a mai fost povestită și la emisiunea WOWBIZ în iunie 2016. 
”Cele mai dureroase momente le-am trăit în copilărie și adolescență. Provenind dintr-o familie mai mult decât modestă și neavând foarte multe din cele necesare la școală, a trebuit să mă confrunt cu răutățile celorlalți copii – copiii sunt uneori de o cruzime înspăimântătoare – care observau și că n-am pachețel cu mâncare și că sunt încălțată în pantofi vechi de trei ani, de la sora mai mare, și hăinuțele sărăcăcioase și multe altele, de care ei râdeau. Iar eu mă simțeam umilită. Dar ce puteam face? Mama era vânzătoare și tata muncitor necalificat, pe șantier. Stăteam șase inși într-un apartament cu două camere. Mama și-ar fi dat și sufletul din ea pentru noi, dacă ar fi putut. Muncea de dimineața până seara, era extraordinar de harnică și de optimistă. Din fericire, i-a dat Dumnezeu sănătate, că altfel nu știu cum ar fi făcut față“, a povestit actualul primar al Bucureștiului, Gabriela Vrânceanu Firea. Tot atunci a explicat Gabriela Vrânceanu Firea că tatăl său a fost un bețivan notoriu și că ea, Gabriela, a fost cea care a convins-o pe mama sa să-l părăsească. Avea doar 14 ani, adică prin 1986 (Gabriela este născută la 13 iulie 1972).  “N-aș putea să am aceleași cuvinte de laudă pentru tata. Avea mari probleme cu băutura și, normal, cu serviciul. Mama, după ce că le avea pe ale ei pe cap, trebuia să mai bată și pe la tot felul de uși să-i găsească din nou de lucru, dupa ce el își pierdea slujba. La un moment dat, nu mai avea unde sa se ducă, pentru că-l știa toată lumea ca pe un cal breaz. Bea foarte mult și ne bătea și pe noi, copiii, și pe mama. Până la urmă am hotărât să-l părăsim. Chiar îmi revendic meritul că eu am convins-o pe mama să divorțeze. Aveam 14 ani. L-am lăsat singur în apartament și am plecat cu toții. Ne-am mutat tot la două camere, dar într-un apartament complet gol, pentru că lucrurile rămăseseră la tata. Am luat-o de la zero. A fost îngrozitor de greu, dar măcar știam că putem dormi liniștiți, fără spaima de răcnete și bătaie!”, a povestit Firea, tot în 2010. 
Politicienii cu ștaif fug de apeluri telefonice
Pentru a înțelege și mai bine modul în care terenurile au fost dobândite de către mama Gabrielei, dacă Florența Vrânceanu a cumpărat imobilele și cu ce bani sau dacă Gabriela a făcut aceste achiziții pe numele mamei, am încercat să discutăm cu primarul general al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea. Oricât am încercat, telefonul secretariatului Primăriei Generale a Municipiului București a sunat ocupat toată ziua de azi. Până la ora 16.30 când reporterii Columbo au fost preluați automat de către faxul primăriei. Prin urmare, vom încerca singuri să aflăm mai multe, până ajungem la întregul adevărului și vom reveni. Sau, poate, cea mai iubită fostă jurnalistă și controversat primar al capitalei – Gabriela Firea ne va transnite câteva lămuriri. În lume se mai întâmplă și minuni. Și tocmai pentru a ajuta astfel de minuni avem la dispoziție și posibilitatea comunicării online (E-mail). Că tot e la modă…

Articolul a fost publicat în 2017. De atunci, nici Firea, nici vreun consilier personal nu a transmis vreo informare vis a vis de ancheta noastră. În termenii familiari ei de acum, se poate spune că atitudinea este o confirmare tacită a celor relatate de către noi.