WOW în Botoșani: Stejarul Unirii, un maraton al românismului altfel

O acțiune unică în România, inedită prin originalitate și remarcabilă prin ingeniozitate și implicare va face ca ideea unirii și sentimentul de român autentic să prindă rădăcini în sufletele multor copii și să dăinuie peste veacuri pe meleagurile județului Botoșani. Stejarul Unirii este o acțiune demarată anul acesta și poartă, și de această dată, semnătura botoșăneanului Flavius Damean.

Semnătura este a sa, dar autografele momentului au fost oferite posterității de către toți protagoniștii acestei acțiuni. În cinstea Unirii de la 1859, cercetașii, voluntarii și tinerii din județul Botoșani au demarat campania de plantare,,Stejarul Unirii”. Organizatorii, Centrul județean de Voluntariat botoșani, Asociația ,,Arlechin” și Centrul Local ,,Cutezătorii” Botoșani își propun să planteze, în fiecare an, în perioada 24 ianuarie – 01 decembrie, câte un stejar la principalele obiective culturale din localitățile partenere. Proiectul beneficiează de susținerea Consiliului Județean Botoșani, precum și a instituțiilor și primăriilor implicate în dezvoltarea acestei campanii,. Cu aceast prilej, se va planta ,,Stejarul Unirii” de către cercetașii, tinerii și voluntarii participanți. Ca și cu alte prilejuri, publicația ”Curierul Regional” (www.curierulsatelor.ro) este partener oficial al evenimentului.

Precizăm că, în anul Unirii lui Cuza, 1859, stejarul era un simbol al românilor și românismului, iar în multe zone ale județului și nu numai au existat stejari la fel de bătrâni precum Mica Unire. Doi astfel de arbor au supraviețuit și mai pot fi văzuți , pe teritoriul Botoșaniului, în curtea Bisericii Uspenia și în curtea unei proprietăți private de pe strada Kogălniceanu. Lauri se cuvin și unor primari sau șefi de instituții și unități botoșănene care au spus DA răspicat acestui proiect, români precum Cosmin Andrei, Dooina Federovici, Angel Gheorghiu și viceprimarul din Bucecea, Relu Târzioru de la Săveni, Remus Ursache de la Tipografia PIM Coșula, Dupu Bucșinescu de la Șoldănești, profesorul Carmen Munteanu de la Muzeul Ștefan Luchian din Ștefănești. Un aport important la derularea acestui eveniment la standarde ce cumulează aprecieri la superlativ l-a avut jurnalistul Sebastian Gheorghiu care este și director executiv al tinerilor cercetași mentorați de Flavius Damean. Aprecierile se îndreaptă și către Monica Arusandei director de resurse umane , precum și către instructorul Liviu Andrușcă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *