Stejarul Unirii plantat pe malul Prutului

S-a întâmplat cu câteva zile în urmă. La Botoșani, în România, sub privirea înlăcrimată a Prutului. Acțiunea memorabilă, ce va rămâne în istoria Botoșaniului și a spiritului unificator al acestui neam, aparține botoșăneanului Flavius Damean, coordonatorul centrului Arlechin. 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, prilej al cercetașilor și tinerilor voluntari din județul Botoșani să planteze ,,Stejarul Unirii” pe malul râului Prut!

Sâmbătă, 27 martie 2021, la Stânca – Costești, pe malul râului Prut, în vecinătatea localității Ștefănești, cercetașii și tinerii voluntari din județul Botoșani au plantat ,,Stejarul Unirii”. La eveniment au participat elevi, oameni de cultură, profesori și cetățeni cu simț patriotic de pe tot teritoriul județului Botoșani. ,,Stejarul Unirii” este un proiect al cercetașilor și tinerilor voluntari din județul Botoșani care se desfășoară anual în perioada 24 ianuarie – 01 decembrie și are ca principal scop promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice din județul Botoșani. Prin realizarea acestui proiect, idea unirii și a sentimentului de roman authentic va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri și cetățeni cu dragoste de țară.

Mulțumim conducerii, Consiliului Județean Botoșani, Muzeului Județean Botoșani, primăriilor partenere (din localitățile Săveni, Botoșani, Bucecea, Flămânzi, Ștefănești), Ocolul Silvic Botoșani, Poliției de Frontieră Botoșani și partenerilor media. În prima parte a zilei tinerii voluntari și cercetașii din Botoșani, Bucecea și Ștefănești au început traseul cutezătorilor prin vizita la Peștera Onofrie și la Mănăstirea Sihăstria Vorona, de unde au primit binecuvântarea de la Dumnezeu.

În a doua partea a zilei, la Muzeul ,,Ștefan Luchian” din Ștefănești, s-a format grupul de tineri și voluntari susținători ai Unirii Basarabiei cu România. Reprezentanții ONG-urilor prezente, Bogdan Cărăușu, coordonator ,,Frăția Ortodoxă”, Flavius Damean, Marian Moroșan, Onciu Oana coordonatori Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, Sebastian Gheorgiu, Liviu Andrușcă, Monica Aruxandei, Sorin Ioan Ciobanu, Ducu Bucșinescu, Lupu Adrian, Bianca Ionel, Șuliuc Gheorghe, Ionuț Haidău, coordonatorii Cercetașilor din Botoșani, Săveni, Bucecea, alături de domnul Buțura Florin, primar al orașului Ștefănești, doamna Carmen Munteanu, muzeograf- Muzeul ,,Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani și tinerii voluntarii Centrului Județean de Voluntariat Botoșani – filiala Ștefănești s-au deplasat la plaja de lângă Barajul Stânca-Costești unde au plantat ,,Stejarul Unirii” în memoria evenimentului de acum 103 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *