Video Prima comună care a scăpat de sete 100%. Statul doarme, nu și primarul

În vreme ce guvernanții nu dovedesc să găsească tertipuri prin care să îngroape și ce a mai rămas din această țară, într-o comună din județul Botoșani viața merge înainte. Înconjurat de o echipă de angajați care au înțeles eforturile primarului pentru comunitate, ajutat de o serie de consilieri care au înțeles că rostul lor este să sprijine desvoltarea comunei, edilul din Hlipiceni merită premiul pentru perseverență în condiții de pandemie sanitară și de molimă guvernamentală. Comuna Hlipiceni din județul Botoșani este , probabil, printre primele, dacă nu singura comună din județ și din țară care a reușit să scape comunitatea de secetă. Are 100% sistem de aducțiune apă. Fără 2 km care vor fi acoperiți cât de repede. Pentru că adesea clădirea Primăriei este cartea de vizită a comunității pentru orice citadin sau trecător prin zonă, la Hlipiceni a fost scos din pământ, relativ repede, un imunător și elegant sediu nou de Primărie. Pentru că, este adevărat, și cei ce lucrează la mai binele cetățenilor au nevoie de condiții decente de muncă. Surprins de către Curierul Regional TV în timp ce descâlcea oarece documente ale Primăriei, ajutat de personalul primăriei, Marian Luchian, primarul din Hlipiceni, ne-a mărturisit ce urmează să se mai întâmple în comuna care pe zi ce trece începe să capete cu adevărat alură de localitate europeană.

”Ne-a ajutat Dumnezeu să ne mutăm și în casă nouă. Clădirea veche nu asigura condițiile necesare unei administrații cum se cuvine. A fost o doleanță de-a Consiliului Local și de-a mea și era momentul să avem un sediu de primărie nou. În apropierea Primăriei am reușit să luăm de la o persoană un spațiu care îi aparținea și care arăta urât în centrul comunei și l-am amenajat corespunzător. În comună s-au schimbat unele lucruri. Poate nu în ritmul în care îmi doresc eu… Am trecut și printr-o perioadă dificilă. Vrând, nevrând, trebuie să recunoaștem că această pandemie a marcat și administrația locală. Sunt lucruri importante care s-au întâmplat în comună în această perioadă. Recent am făcut împădurirea a 25 de hectare de teren degradat de pe raza comunei, niște suprafețe care dădeau un peisaj sinistru. Un alt lucru bun de care vreau să pomenesc este că s-a ajuns cu procedurile de licitație și achiziție la final la drumul DC 47, drumul care pleacă din drumul județean, un drum important pentru noi , care face legătura către cimitirul din satul Hlipiceni. S-a emis ordinul de începere, iar ieri (n.r: joi, 22 aprilie) am semnat și procesul verbal de predare a amplasamentului către firma câștigătoare, Cornels Foor. Este un proiect prin CNI, dumul v-a fi reabilitat în totalitate, betonat, cu șanțuri betonate, cu podețe de acces la proprietăți, așa cum trebuie. Un alt obiectiv pe care azi avem în plan să îl dăm ca gata pentru începere este sala de sport de la Hlipiceni. Va fi o sală de sport școlară, cu 102 locuri, care va fi amplasată în proximitatea Căminului Cultural, pe un teren liber, deținut acolo de Consiliul Local. În paralel s-a lucrat la documentații pentru încă 8 kilometri de drumuri reabilitate, pe un program în primă urgență de la nivelul Companiei Naționale de Investiții (CNI). În paralel, de către Primărie, se lucrează pe buget local la refacerea drumurilor din comună. În ultima perioadă, drumurile au avut de suferit ca urmare a faptului că am avut poate cel mai mare proiect din zonă de aducțiune și de distribuție a apei. Anul acesta, probabil, ne apropiem de 100% acoperire cu rețea distribuție de apă în comuna Hlipiceni. Ar mai fi în jur de 2-3 km pe comună să mai facem extindere și avem acoperire de 100%. Tot pe buget local, ne ocupăm de nivelarea și reprofilarea drumurilor, adăugarea de material pietros. Pe plan de hârtii, ca să spunem așa, lucrez la SF-uri la proiecte pe alte segmente de drum”, a declarat Marian Luchian, primarul comunei Hlipiceni.

Așa cum orice gospodar, orice plugar care ține la ogorul său, nu lasă în paragină nici ultima palmă de pământ, la fel și edilul local a găsit o altă destinație- utilitate clădirii în care înainte s-au canonit angajații Primăriei. ”În Primăria veche, avem deja întocmit un proiect, va fi un centru de permanență pentru persoane aflate în situații de risc. La nivelul comunei, ca în toate comunele, sunt diferite situații, persoane aflate la limita de sărăcie, neavând un adăpost deasupra capului și acolo va fi un adăpost pentru astfel de persoane. Este făcută în totalitate proiectarea, nu am identificat încă sursă de finanțare. Așteptăm următoarele pachete de măsuri pe fonduri europene. Așteptăm Programul național de reziliență și redresare de care se tot pomenește de ani de zile dar încă nu l-am văzut aprobat și nu știm pe ce să aplicăm. Dacă nu, în ceasul al 12-lea ne vom apuca pe buget local vom reabilita acest spațiu și îi vom da destinația pentru care, de altfel, deja avem primite avizele necesare”, a mai spus primarul Marian Luchian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *