Fachirul bambusului, omul care dă viață lemnului și îl transformă în dor și doină

Este șofer pe camion. Și dresor de bambus. Îl face să cânte aleanul și suspinele neamului românesc. După ce tuburile de bambus sunt modelate în naiuri. Primele mănunchiuri de bambus cu sunet de nai le-a făcut pe camion. În pauzele dintre curse. Ulterior sunetul naiurilor făcute de Cristian Râmbu au început să doinească duios. Dar și experiența sa a crescut. Atât în făurirea naiurilor , cât și în folosirea lor. El le face , el le dă viață. Iar meseria de meșter făurar de naiuri… a furat-o. De la alți naiști, recunoscuți. Atât cât a reușit sau cât i s-a permis. Dar până să cunoască meșteri făurari de naiuri și să deprindă tainele așezării dulcelui grai românesc în sunetul naiului, Cristian a scotocit internetul. Nopți nedormite, zile de meditații, costuri nejustificate la început. Și o mare pasiune: naiul. Sau cum spune el, ”mi-a plăcut naiul la nebunie”. Mai târziu a făcut tot posibilul să cunoasca aşi ai meşteşugului.

”Acum am căpătat și eu studiul naiului, am mai cercetat, am mai citit… Doi ani de zile am ținut naiul greșit la gură… Dacă nu îți arată nimeni, nu ai de unde să știi. Înainte le făceam din prun, din soc… Pe urmă am înțeles că naiul profesional se face din bambus. Acum am procurat bambus să fac multe naiuri. Și ăsta trebuie ales. Știi ce se întâmplă, domnul Marian? Tot zgomotul din lumea asta se asociază cu o notă muzicală. Dar nu toate zgomotele sunte muzică. Dacă nu nimerești tubul potrivit care să aibă lărgimea potrivită, grosimea potrivită, nu sună cum trebuie. Sună ca naiul… dar sună urât. Când ajungi să le acordezi, uite așa bate acul ăla, când stânga, când dreapta. Am sunat pe la Chișinău, pe aici pe la noi, pe la meșteri… nu vroia nimeni să spună cum se face. Pe urmă nu spuneau cu ce se tratează. Unul mi-a zis să îl dau cu zahăr ars și am stricat naiul. Și pe la Reghin am sunat”, ne-a povestit Cristian Râmbu.

Dresorul bambusului din Darabani, Botoşani,a continuat să ne destăinuie calvarul desluşirii secretelor care transformă bambusul în sunet cald de doină sau horă. ”Pe urmă am început să le deslușesc. Am dat un nai pe la Prahova. Pe urmă am fost contactat de cineva de la Buzău să îi fac unul la fel. Un alt nai a ajuns pe la o fetiță de prin Iași, care a cântat cu el și a făcut show la Românii au talent. Am invatat si cum se intretine naiul. Că dacă nu știi să îl întreții, naiul nu mai sună cum trebuie. Și uite așa am văzut cu ochii mei. Când am dat prima dată naiul meu cu propolis, știți cum a sunat? E incredibil. Pe urmă a aflat alte secrete ca să întreții naiul. Eu celor care le cumpără de la mine le spun și cum să le întrețină. Dacă vă duceți într-un magazin de instrumente muzicale nimeni nu știe să îți spună cum să îl întreții. Și după două sptămâni de cântat, dacă nu întreții bine naiul se strică. Nu mai sună bine”, ne-a mai spus Cristian Râmbu.

Râmbu a donat o serie de naiuri unor copii care iubesc acest instrument muzical. Pentru ca tinerii cu talent să poată deprinde tainele naiului și să nu renunțe, dezamăgiți, la studiu pentru banalul motiv că instrumentul nu e bine acordat sau întreținut. Deja în zonă se știe că dacă vrei un nai care să sune ca ale lui Zamfir, musai să îl comanzi la Râmbu. Și a vândut câteva. Dar meșteșugitul lor durează. În schimb, așteptarea merită daă îți dorești un instrument bun. Cristian Râmbu a început să și cânte la nai. Și la fluier. Că făurește și fluiere, cavaluri. Și le dă și viață. Talent are cât cuprinde. Voință pe măsură. Prima dată a cântat în public la un mic spectacol organizat de o firmă de profil din Botoșani, la Cabana Stejarul. Apoi au urmat ceva înregistrări. Și mult studiu. Mai recent, proaspătul și promițătorul ansamblu din zona Darabani – Păltiniș, ”Haiducii Nordului”, înființat de cunoscutul Dănuț Andruș, l-a cooptat în grupul instrumentiștilor. Și naiul lui Râmbu face minuni. Povestea lui Râmbu este mai complexă. Dar sunt și aspecte care poate e mai bine să rămână cunoscute în cercuri restrânse. Dar veți mai auzi. Și de Cristian Râmbu și de naiurile sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *