Primarul ”țeapă” Cosmin Andrei primește soluții de la Silegeanu pentru scoaterea municipiului din groapa falimentului

Botoșaniul a mai avut primari , de-a lungul celor 30 de ani și ceva de proastă democrație aplicată și de haos în administrația publică. Dar catastrofă precum actualul primar al municipiului să ne rugăm să nu mai avem vreodată. Indiferent cât de șarmant ar fi zâmbetul său pre și post-electoral. La primul hop să începi a te scânci că îți curge nasul, că ușa problemelor e deschisă, că cel de dinainte a făcut sau nu a făcut nu știu ce (în vremea respectivă fiind viceprimar cu apucături de primar providențial), să scârțâi administrativ că ești asaltat de problemele pe care trebuia să le cunoști, să te smiorcăi că municipiul intră în faliment și nu o să îți mai poți lua salariul… nu te aranjează deloc ca primar. Dar vorba cuiva: asta înseamnă să fii primar țepar. Să te prezinți electoral ca salvator al botoșănenilor, cu aură de platină, iar la câteva luni când deja orașul trebuia să duduie de investiții, să vii și, invariabil, să explici că aura îți este de tinichea. Dar chiar și așa. Strigă omule după ajutor. După ajutor real. Și ăsta nu poate veni decât din privat, de la cei care știu cum se gestionează o afacere, nu cum se căpușează. Sau ai tăria de a accepta soluțiile oferite. Iar dacă nu le pricepi, solicită ore de meditații, caută un consilier personal care să știe ce ”documente! să îți pună dimineața lângă cafea , pentru ca fiecare zi să meargă strună. Sau altfel spus, poartă domnule costumul de primar și fii demn de el. Că doar ai dat din coate să îl obții. Soluții? iată câteva, mai jos, oferite de un privat. Chiar dacă dacă te apucă palpitațiile de câte ori se șoptește: Silegeanu.

”Cosmin Andrei, primarul problemelor, deși se anunța că fiind un primar al soluțiilor!​ Ce pot să zic, decât că sper că nu ne-am luat  “țeapă”, cu primarul ales  de majoritatea dintre botoșăneni!
Nu aș fi făcut o asemenea afirmație, dacă până acum  domnul Cosmin  Andrei ar fi venit cu soluții la diversele situații cu care se confruntă Primăria Municipiului Botoșani.
Din contră, domnia să se arată copleșit de problemele pe care le întâmpină în calitatea sa de edil-șef al Botoșaniului și chiar amenință că își depune mandatul de primar.
​Cea mai arzătoare problemă din acest moment în ceea  ce privește municipalitatea botoșăneană este cea privind pierderea proceselor cu lichidatorul Termica si plata către acesta a unei sume fabuloase de 100 milioane lei, ceea ce înseamnă încasările din taxele și impozitele botoșănenilor pentru următorii doi ani și jumătate .​ Situația critică în care se află Primăria Botoșani a fost expusă în spațiul public de către primarul nostru, într-o conferință de presă și așa cum ne-a obișnuit până acum, în loc să vină cu soluții, așa cum face un lider adevărat și un primar responsabil, domnia să se „plânge” amenințând chiar că renunță la calitatea sa de edil-șef.
​Precum mulți alți cetățeni ai acestui oraș, întreb și eu  : „Nu știați de aceste procese domnule primar? Ati fost Viceprimar două mandate, adică 8 ani de zile. Mi se pare ciudat că nu ați știut de această problemă critică pentru municipalitatea botoșăneană.
​Iar dacă ați știut, de ce nu ați monitorizat-o? De ce nu ați tras semnale de alarmă din timp pentru că ea să poata fi prevenită?
De ce nu iesiți public cu soluții, ci iesiți doar cu probleme? Vă reamintesc că în timpul campaniei  electorale v-ați prezentat în fața botoșănenilor  ca un primar al soluțiilor, aveați rezolvare la orice problemă.
 Ce s-a întâmplat de când sunteți  pe funcția de primar, ați uitat  cum vin soluțiile, sau ele v-au venit doar pe foaie, din pix, în realitate   vă este mai greu să gășiți soluții la orice situație ? ​Când ați ales să candidați pentru conducerea Primăriei  Municipiului Botoșani știați ce presupune această calitate? Indiferent de situația în care va aflăți trebuie  să fiți un primar care să ia decizii potrivite pentru  dezvoltarea municipiului și asigurarea unui trăi mai bun botoșănenilor.​Ar fi trebuit să aveți deja o strategie pentru a o pune în aplicare, fiind instalat de câteva luni buni la conducerea Primăriei. Scopul unei strategii este să identifice direcțiile prioritare de intervenție pentru o perioadă definită de timp.​ Să lăsam trecutul în urmă și să ne concentrăm pe prezent și viitor, și să nu fiu acuzat că doar critic o sa vă ofer câteva soluții pentru problema pe care o întampinați:

Soluția nr.1 -Plata eșalonată a debitului : Surse se pot obține prin :- Tăierea subvențiilor la gigacalorie de la Modern Calor;- Tăierea subvențiilor oferite către transportul in comun ;- Tăierea subvenției de la Cornișa;- Reducerea cheltuielilor (identificarea și eliminarea cheltuielilor ce nu sunt strict necesare);- Identificarea altor surse de venituri; ​Prin management apolitic și cu manageri adevarați, companiile din subordinea Primăriei le puteți aduce pe profit.​ Făcând aceste lucruri veți avea bani și pentru eșalonarea datoriei și pentru dezvoltarea orașului. Foarte importantă este viziunea pe termen lung, precum și implicarea apolitică în tot sistemul administrativ. Analiza financiară a fiecărei companii din subordinea Primăriei, cheltuielile versus venituri va vor ajuta să vă creați o idee cu privire la banii de care dispuneți, nu doar să vă legați de încasările de la cetățeni. Primăria încasează bani din amenzi, din concesiuni, din chirii, precum și din alte activități.​ Adunați-le pe toate și atunci vă veți crea o idee cu privire la situația financiară și dacă e caz de insolventa sau nu .

Soluția nr. 2- Suspendarea executării silite prin depunerea unei cereri către Tribunalul Botoșani în care cereți acest lucru și mentionați că nu puteți achita taxa de 10% expunându-vă motivele (suma prea mare, suma reprezintă încasările din taxe și impozite de aproximativ 25% ceea ce ar crea probleme grave la instituțiile subordonate, investiții, cofinanțări și așa mai departe);- Există ordonanțe speciale ( vezi ordonanta 22 din ianuarie 2002 articolul 6 punctul 4) prin care un complet de judecători pot admite această cerere;- Căutati spețe similare;- Dialogul social cu toți cei implicați – executor și lichidator.

Soluția nr.3- Accesarea unui împrumut pentru plata datoriei – negocierea cu băncile ca dobânda să fie cât mai mică, iar returnarea împrumutului să se facă într-un termen, astfel încât să nu fie afectat bugetul aprobat deja. Vedeți domnule Primar, nu este așa ușor să fii Manager pentru că într-un fel sau altul, asta înseamna a fi edilul șef al unui municipiu, reședință de județ, precum Botoșaniul  și foarte important e că trebuie să fii un conducător care gasește tot timpul soluții la toate problemele ce se ivesc de-a lungul timpului” – Cătălin Silegeanu, vicepreședinte PNR, manager Hidroplasto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *