Dosar COLUMBO – Unic în țară: peste 200 de fermieri anchetați într-un dosar al DNA într-o comună. Golanii cooperativelor știu să bată palma cu șmecherii statului

Începând de ieri, postul de poliție din Gorbănești a devenit punct turistic. Peste 200 de cetățeni, fermieri mai mici sau mai mari, au fost chemați să dea ”autografe” într-un dosar al DNA Suceava (nr. 47/P/2020) vizând încasarea necuvenită de subvenții în decursul a câțiva ani. Circa 800 de hectare de pășune comunală și miliarde de lei încasate ”cu cap” sub nasul instituțiilor statului sau cu complicitatea lor. În rolul principal se află cooperativa agricolă Zoovet Gorbănești. Cu tot cu șefi. Dosarul este unul mai vechi. Dar se pare că DNA a decis că e momentul să îl soluționeze. Sau să îl îngroape. Nici oamenii nu știu ce să mai creadă. Dar blestemele și nedumerirea lor se îndreaptă mai abitir către cei ce îi poartă pe drumuri. Degeaba. COLUMBO – departamentul de investigații al Curierului Regional – a fost la fața locului și a vrobit cu oamenii.

”Of, ce-a să iasă de-aicea oare?! M-a întrebat dacă am luat bani de la subvenții… asta m-au întrebat… Sunt chemați vreo 280 de oameni… așa am înțeles eu. Chiar nu știu de ce m-au chemat… Au chemat persoanele care erau în cauză, să le interogheze, cei care au luat subvenții. Ei au luat… oricum au luat… 800 de hectare. E vorba de miliarde de lei… Și bieții oameni nu știu nimic… chiar nimic nu știu. Eu am femeia în scaun cu rotile. Lăs femeia acasă, plângând, și vin aici… da mă poartă pe drum… om de 80 de ani. Pentru golani… S-au îmbogățit omule. O ajuns să aibă trei apartamente în oraș, la copii. Ăștia de la Zoovet… doi sunt aici… Unul a făcut vile, altul are motoare peste măsură… și noi umblăm pe drumuri. Filip, el e capul… Grădinaru… care e aici…el e cu vila, e cel care a pus candidatură de primar… E Jana Șoiman… și cu Filip. Ei sunt. Toți trei sunt de la noi. Jana e cea care a făcut primele acte… Și târâie lumea pe drumuri. Ce înseamnă asta, domnule? Eu te cunosc oleacă… Eu am vrut să spun adevărul. Să știi de la mine, este lume nevinovată, chinuită. Dar golanii s-o îmbogățit”, ne-a spus plângând Aursăchioae, fost poștaș în Gorbănești.

”Îi verifică pe toți care sunt trecuți pe liste. Eu am fost chemat și la Suceava. Povestea nu e de acum. La Suceava m-o chemat pentru că am fost în Consiliul de Administrație al cooperativei, până în 2012. Pe urmă mi-am dat demisia. Acum trei săptămâni am fost chemat la Suceava. Am fost întrebat ce știu despre Zoovet, cum s-a înființat… Președinte al asociației e Filip, un fermier de aici, din Socrujeni. Stă în Botoșani, dar ferma o are aici. Toată săptămâna cred că au treabă aici. Toți cetățenii au fost chemați. Toți care au beneficiat de pășune, toți au fost trecuți pe tabel. Ei cercetează acum perioada 2010 – 2016… Cine umblă cu minciuna va fi prins… da ce, aiștea-s proști, crezi că nu știu să ancheteze?! Dar ce, o luat cineva vreun leu? Nu a luat nimeni. DNA cercetează , de fapt, o situație de obținere de fonduri europene ilegale. Banii ăștia care se dau la pășune sunt de la Uniunea Europeană. Da nu iese nimic de aici. Acolo la bani trebuie verificat… Cheamă oamenii degeaba pe drumuri, bătrâni… Numai Filip știe ce a făcut”, ne-a spus Ion Grădinaru, cel inclus de fostul poștaș în grupul ”golanilor”. Deh… gura lumii…

”Am dat și eu autograf. Tăt. M-au întrebat ce trebuie. Ei au întrebat și eu am răspuns. Nu știu cine sunt cei care ne cercetează. Nu s-au prezentat. Eu le-am dat citația și au citit acolo… Vai de capul meu… Măi omule, da cum te gândești… bagi oamenii la necazuri… Acum întreabă unde sunt banii de la subvenție. Da eu i-am văzut vreodată? Numai care o luat. Sunteți de la ziar? Nu… ai grade… ”, ne-a spus și moșul Costică, făcând haz de necaz.

”Eu nu am dormit toată noaptea. Uite așa imi face inima… Ce am greșit? Nu m-am dus nicăieri, nu am dat buletinul nicăieri… Am fost membru în cooperativă, cu animalele… Eu când am văzut plicul, tremuram. Nu știu pentru ce și cum… Ei au venit și am semnat să dea animalele la imaș. Altceva nimic. Dar eu știu ce am semnat atunci…”, ne-a mai spus , șoptit, o altă gospodină , care aștepta speriată să intre la interogatoriu.

Și în timp ce noi vorbeam cu oamenii afară, în interior, trei ofițeri, civili, două doamne și un domn, întrebau ce se pricepeau sau ce trebuia pe cei chemați să dea cu subsemnatul. Am tras cu urechea și am dedus că ofițerii de Investigarea Criminalității Economice Botoșani vroiau să știe, la solicitarea DNA Suceava, dacă oamenii au semnat documente la asociația agricolă, dacă știu ce au semnat și dacă își cunosc șefii pe mâna cărora și-au lăsat animalele. Toți spuneau că au semnat o singură dată, un tabel, la început și toți pronunțau doar numele Filip. Și toată săptămâna postul de poliție din Gorbănești va fi pichetat de sutele de localnici chemați să spună tot ce știu. Sau, mai bine spus, ce nu știu. Dacă ofițerii IPJ Botoșani sau procurorii DNA Suceava nu-și vor concentra atenția spre cheltuirea banilor încasați în toți anii verificați, condițiile legale ale încasării lor, sau complicii șefilor asociației la falsuri și uz de fals, povestea va fi înmormântată. Fără parastas. Și cu siguranță atunci se va spune răspicat: asta s-a și vrut.

Chiar dacă lucrurile sunt simple, iar ancheta ar putea fi unul dintre succesele răsunătoare ale DNA. Dar asta doar dacă vor verifica în ce împrejurări s-au obținut semnăturile fermierilor , pe care ulterior le-au folosit cum au crezut de cuviință, dacă se va verifica ce funcționar sau secretar de primărie (pe atunci) și în ce condiții le-a dat celor de la Zoovet baza de date din Primărie, cine a verificat sau nu respectarea obligațiilor contractuale din contractul de concesiune pe care asociația îl avea cu Primăria, cine le-a semnat procesele verbale de recepție a lucrărilor prevăzute de amenajările pastorale oblgatorii pentru a primi subvenția de la APIA. E drept, aceștia s-ar putea să nu mai aibă dreptul, de ceva vreme, să taie frunză la câini prin Primărie. Dar asta nu-i absolvă de răspundere. Și mai trebuie văzut cum stau lucrurile și pe la APIA în relația cu Zoovet. Oarece oameni e posibil să fie găsiți vinovați și pe la APIA. În același dosar al Zoovetului. Prin păsuire, ignoranță, sau complicitate premeditată. La miliardele încasate numai din subvenții, de-a lungul timpului, vinovații de la Zoovet au cu ce cumpăra tăcerea instituțiilor locale, județene și chiar ale DNA-ului. Dar oamenii speră că se va face dreptate. Vom fi aproape și vom reveni. Tot atunci vom spune și cine este cel care a pornit motoarele DNA, cel care a insistat să se facă dreptate sutelor de concetățeni fermieri.

1 thought on “Dosar COLUMBO – Unic în țară: peste 200 de fermieri anchetați într-un dosar al DNA într-o comună. Golanii cooperativelor știu să bată palma cu șmecherii statului

  1. Aceeași problemă este si in comună Adaseni jud Botoșani.. tocmai din 2012 si pana in prezent sau luat bani cu sacii si si-au luat apartamente..vile si terenuri pe subvențiile de pe pășune și terenuri care nu se întreabă nimeni..cine credeti.. clanul primarului..angajatii primăriei..si rudele.,apropiați ai primarului..si vad ca se acoperă tot..o mică fază va spun..Am mers sa fac pentru subvenția la animale,iar un angajat al apiei m-a întrebat “dar pășune nu ai”?si i-am zis ca nu mi-a dat nici intr-un an adeverința.. la care aveam cca 40 capete bovine.. iar domnul de la apia a zis zâmbind “Hmm dom primar..a venit la mine cu un teanc de copii de pașapoarte de animale ,la care el stiu ca nu are nici macar un animal prin prejurul curții așa-i “?m-a fost întrebat.. si i-am zis ca da așai..”si i-am zis..eu domn primar nu vreau sa merg sa dau cu subsemnatul la DNA..sa ii fac pentru subvenție era vorba..si dupa un timp aud ca are trecut o parte pe fiusu..si o parte pe “asociatia Gospodaru”..si împart banii între ei totul de ani de zile..fara sa faca sau sa investească absolut nimic..cu ,copii școlii au tăiat spinii pe câmp si le dădeau câte o înghețată..ca na directoare era ruda primarului.. si uite asa sau luat o groaza de bani fara sa ii verifice unii,sau care i se cuveneau cu adevarat la altii care au si lucrează terenuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *