Mărturii video de pe front. Surprizele pregătite lui Putin. Ce fac miliardarii din Ucraina

  • Civili cu Molotov pe case, 10.000 de voluntari care macină armata lui Putin, antiaeriană englezească ce face prăpăd printre tancurile rusești, mii de ucraineni hotărâți să îi fugărească pe ruși de unde au venit; îmbrăcați cu hanorace sau cu ce aveau acasă, dar înarmați până în dinți; jurnalist și politician la datorie cu arma în mână; pierderi grele și surprinzătoare în armata rusă. Armata din umbră a liderului ucrainean

La miezul nopții, un ucrainean aflat la hotarele Cernăuțiului, înarmat, așteptând armata rusă. Ca el alte mii de ucraineni. Printre ei se află și Adrian Medvedi, jurnalist, om de cultură, unionist convins, consilier local în Consiliul Raional Herța. Deputatul, cum îi spuneau ucrainenii și prietenii români înainte de război. El ne-a relatat de la fața locului ceea ce nu se prea vede la televizor. Și nu știe nici Putin. Putea să uzeze de statutul său social și să migreze. Putea privi războiul la televizor sau pe facebook, din casa călduță anuia dintre prietenii săi din Botoșani sau Suceava. Dar nu. Și-a pus familia la adăpost, pe cât s-a putut și a plecat să se bată cu rușii. Nu cumva să creadă Putin ”că poate să facă ce vrea în Ucraina”. Și ca el sunt foarte mulți.

”Marian, degeaba anunță că pierdem capitala. Dezinformarea își face treaba. Kievul rezistă. Nu va cădea nici într-o săptămână. Se luptă la greu. Cei care nu au fost înrolați și nici nu și-au părăsit locuințele, luptă cum pot. De pe case, aruncă în tancurile rusești cu koktailuri Molotov. Eu sunt pe câmp, în poziție. Sper să nu fie prea ger noaptea asta. Avem tot ce ne trebuie. Putin a crezut că va fi și acum ca în 2014, când a ocupat Ucraina în două zile. Dar a uitat că avem o armată nodernă și dacă ai vedea ce fac aruncătoarele noastre englezești din tancurile lui Putin….Numai ieri, 8 tancuri rusești au fost distruse în circa 15 minute. În plus, din 2014 până acum, noi, civilii, am fost instruiți militar periodic. Când a anunțat mobilizarea, am venit singur pe front. Ieri, peste 10.000 de civili au venit să lupte numai în Kiev. Și continuă să vină. Nu avem uniforme militare. Dar așa, civili, cu ce haine aveam acasă, ne-au înarmat cu automate, grenade, tot ce trebuie și…îi așteptăm pe ruși. Din ce știu eu, numai vineri rușii au pierdut peste 3000 de soldați și 7 avioane. Nu le cedăm Ucraina și trebuie să înțeleagă. Au atacat tare în prima zi, dar ne-am mobilizat rapid. Din ce ni s-a spus, localitatea Sumy, capturată de ruși în prima zi a fost recuperată deja de către ai noștri. La fel urmează și Insula Șerpilor. Am prieteni foarte bogați care puteau pleca oriunde. Dar ei au ales să lupte, sunt aici, cu noi, înarmați, voluntari. Asta este puterea noastră de care Rusia nu a ținut cont”, a spus Adrian Medvedi pentru Curierul Regional. Vezi mai jos un scurt video, făcut ziua de către Adrian, de pe câmpul de luptă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.