Video Chirurg refugiat din Ucraina, mesaj pentru Putin: l-aș omorî cu prețul vieții mele

Au fugit din calea tăvălugului criminal, declanșat de țarul Putin, din localitatea Hostomel, regiunea Kiev, după ce au stat patru zile în subteran. La câteva minute după ce a părăsit Ucraina, reușind să intre în România, primită în centrul amenajat pentru refugiați la Păltiniș, un chirurg oftalmolog a discutat cu Curierul Regional despre ce se întâmplă în Ucraina. Femeia a părăsit țara însoțită doar de fiica sa, și ea studentă la medicină. Doctorița a avut un mesaj dur pentru Putin, printre hohote de plâns. Toate celelalte rude i-au rămas în Ucraina. Unele chiar în Kiev. Fata spune că alte colege studente au fost împușcate de armata rusă.

”În Ucraina este o mare catastrofă. Într-atât este de groaznic, că nu mi-ajung cuvintele să spun. În fiecare dimineață, de la 4 până la 8, sunt bombardați. Ne pare rău și de soldații ruși, deoarece sunt copii, au 18 – 20 de ani. Ei sunt nevoiți ca să omoare. Sunt soldați care omoară cetățeni pașnici. Am trăit patru zile groaznice, în subteran”, ne-a spus doctorița refugiată la Păltiniș, Botoșani.

Fiica acesteia a intervenit în dialog pentru a spune că este studentă și câteva persoane din grupa ei s-au pierdut și ”șefa grupei a argumentat că fetele dispărute au fost găsite împușcate”.

Apoi mama, chirurg oftalmolog, a continuat destăinuirea făcută Curierului Regional: ” personalul nostru medical ne-a dat voie să fugim. A rămas doar o persoană de bază pentru a asigura eventualele intervenții oftalmologice. Spitalul nostru este mitraliat în fiecare zi dar… se lucrează așa. Aproape de spital este și televiziunea. Antena televiziunii a fost doborâtă. Soțul meu are 60 de ani. A rămas în Ucraina, dar într-o localitate unde nu este război. Dar socrul și mama mea au rămas în teritoriul Kievului. Împreună cu socrul meu a rămas cumnata mea și fii ei care nu au posibilitatea să fugă. Fratele meu mai mic a dus în Polonia familia sa și s-a întors la război. Are 37 de ani și este acum la Kiev”, ne-a spus printre lacrimi femeia care până acum s-a îngrijit de sănătatea ochilor ucrainenilor.

Am întrebat-o ce i-ar spune lui Putin dacă, acum, l-ar avea în față. Răspunsul a fost fără replică, podidindu-o iar lacrimile: ”sunt gata, cu prețul vieții mele, să-l omor”.

Curierul Regional mulțumește translatorului nostru, Vlad Leca, un voluntar din vama Criva, cu cetățenie română.

Leave a Reply

Your email address will not be published.