Unic în Europa. Sate care ar putea fi repopulate cu refugiați. Doi edili total implicați sub lacrimile Prutului

Comuna Păltiniș din județul Botoșani este la o aruncătură de băț de frații de peste Prut. Din curțile multor localnici se vede Prutul înlăcrimat și casele fraților ”de dincolo”. În ultimul deceniu mulți moldoveni și ucraineni au participat la Păltiniș la acțiuni culturale. Fugind din calea gloanțelor lui Putin, mulți ucraineni au ajuns acum la Păltiniș. Printre ei și persoane care au mai fost aici în vremuri de pace. Toți sunt cazați în centrul de zi construit relativ recent de către administrația locală. Condițiile de cazare sunt poate mai bune decât la multe hoteluri. În ultimele decenii, nevoia de a-și găsi un rost în viață i-a făcut pe mulți localnici să plece la muncă în depărtări. Zeci de case din satele componente Horodiștea, Cuzlău și Slobozia au rămas abandonate. Aproape abandonate. Cuiva aparțin. Dar și curțile și casele plâng durerea înstrăinării românilor, și pe stânga și pe dreapta străzii ce străbate localitățile. Preconizatul val de refugiați fără venituri, care nu vor avea unde să se mai întoarcă în Ucraina, după bombardametele rusești, au o șansă de a deveni băștinași la Păltiniș. Reprezentanții Primăriei și deținătorii de drept ai imobilelor abandonate sau lăsate în urmă ca mărturie a existenței unei comunități de gospodari, au avut o idee pornită, mai degrabă, din sufletele de români. Să le ofere celor ce vor să se stabilească în România.

”Aici avem peste 100 de persoane pe noapte. Facem față cu greu. Acum am făcut apel către anumite ONG-uri. Ne trebuie medicamente. Sunt bolnavi care vin pe jos, prin vama de la Criva, intrarea către Moldova. Voluntarii moldoveni și ai noștri îi preiau din Moldova și-i aduc, prin vama Rădăuți Prut, către zonele noastre. Ținem legătura tot timpul cu primarul din Criva și ne spunea că de acum au început să vină persoanele fără bani, fără nimic, nimic și ajung în zonă. Noi avem foarte mulți localnici de aici din zonă, care s-au oferit să doneze case, să le pună la dispoziție pentru refugiați, în Horodiștea, Păltiniș, Cuzlău. Dacă vor să se stabilească aici , se stabilesc. Dar ei nu caută… cineva mi-a spus chiar azi să îi caut unde să stea cât mai aproape de graniță, în caz că se termină războiul să plece înapoi”, ne-a spus Cosmin Drob, viceprimarul comunei Păltiniș.

De altfel, în aceeași zi, primarul Costel Romanescu a transmis un comunicat de presă în care anunța oficial că refugiații care nu au unde se întoarce după război pot fi ajutați să se stabilească la Păltiniș. ” Persoanele refugiate din Ucraina care nu au unde merge in România, nu au documente și care ar vrea sa se stabilească definitiv in România; pot să-i ajut sa se stabilească la Păltiniș, Botoșani, unde vor fi ajutate cu cazare, masa gratuit pe timp nelimitat, le preluam de la orice punct vamal +40741026836 Whats-App”, a comunicat edilul Costel Roamnescu.

Vezi în clipurile video de mai jos ce spune Cosmin Drob că ar mai fi necesar la centrul de la Horodiștea. ”Doritorii din județ, din țară sau din altă parte, care vor să ajute, ne pot contacta. La primărie este domnul primar Romanescu, el a rămas cu treburile primăriei iar aici mă ocup mai mult eu. Vine și el dar… ne pot găsi pe facebook, Drob Cosmin Ioan sau pe contul dumnealui – Costel Romanescu. Acolo avem și numerele de telefon. În spatele meu avem o familie venită din Ucraina. Nu au bani. Au o mașină …sărăcuță. Nu au bani de motorină. Ar vrea să plece la Milano. Nu au pe nimeni acolo, dar vor să ajungă la Milano. Dar când au văzut condițiile de aici, parcă, parcă nu ar mai pleca. Nu au bani. A pus domnul primar, am mai pus și eu, ne-a mai trimis niște bani o familie de la Cluj. Le-am oferit bani de combustibil. Copila s-a îmbolnăvit, nu pot pleca la drum. Le-am adus medicamente, a fost domnul doctor Câmpanu…”, a mai explicat viceprimarul Cosmin Drob. Vezi mai jos ce a mai adăugat, precum și o galerie foto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.