Artistul din Botoșani, ardeleanca, italianu și 50 de case în Italia pentru refugiații ucraineni

Celebrul vers al Unirii ”Unde-s doi puterea crește” a devenit transfrontalier. Un moldovean din Botoșani, o ardeleancă din Cluj și un italian din Calabria se tot gândeau, fiecare separat, cum să ajute mai mult năpăstuiții războiului din Ucraina. Fiecare vroia, dar se simțea neputincios și mic. Și Dumnezeu i-a adus împreună, de această dată printr-o simplă postare pe facebook. Poate pentru a se împlini, încă o dată, dictonul biblic ”unde-s doi, sau trei în numele Meu, acolo voi fi și Eu”. Botoșăneanul este director al publicației Curierul Regional și interpret de muzică populară încă pe drumul afirmării. Ardeleanca este plecată din Cluj de 13 ani. Iar italianul este un mic antreprenor care încearcă să trăiască ajutând pe cât posibil și comunitatea în care își face veacul. Ardeleanca și italianul s-au decis să ajute mai mult. Dar le lipsea un om de legătură în România. Și au apelat la Curierul Regional, pe al cărui director îl urmăreau de ceva vreme pe internet și aveau încredere în el. Moldoveanul a mai adus o familie în Botoșani, în prima zi de exod ucrainean, dar parcă simțea că vrea să facă mai mult. Și toți au acționat mânați de același imbold: dacă am fi noi în situația lor?! Ardeleanca este Dorina Elena Suciu, muncitoare în Castrovillari și colaboratoare a agenției de plasare a forței de muncă din Italia, Hamamelis. Patronul agenției este Francesco De Biase, implicat , de altfel, în mai multe acțiuni umanitare. Iar moldoveanul este Marian Moroșan, interpret de muzică populară și director al ziarului care a trecut de mult timp granițele Europei, Curierul Regional. Dorina și Francesco au identificat cu ajutorul comunității de români și italieni din Castrovillari 50 de case tip vilă și apartamente în care pot locui refugiații ucraineni care vor să ajungă în Italia. Mai mult de atât, vor fi ajutați cu tot ce este necesar, hrană, haine, medicamente și chiar cu un loc de muncă dacă vor. În plus, agenția din Italia îi va ajuta și cu actele necesare pentru obținerea ajutorului de stat care ajunge la circa 1200 euro pentru refugiați. Misiunea partenerului de fapte bune din Botoșani este de a identifica doritorii și ai direcționa către Italia. Orice distribuire a acestui material poate fi de folos cuiva aflat în necaz. Ajută și tu prin una sau mai multe distribuiri.

”Aici, în Italia, sunt foarte mulți moldoveni din România. La 1000 de români, abia dacă sunt 10 ardeleni. Restul sunt moldoveni. Ne-am mobilizat și împreună cu cei de aici vrem să ajutăm. Aici, de asemenea, refugiații for fi ajutați și de asociația Civis. Și toți vor fi ajutați să se integreze dacă vor să rămână aici. Copiilor li se dau un fel de vize de studenți, iar lumea s-a mobilizat să adăpostească și să îi ajute și pe orfani. Eu sunt plecată din România de 13 ani. În decembrie, când a murit mama mea, nu am putut merge acasă din cauza covidului. Tata e decedat de 21 de ani. A luptat în al doilea război mondial. A ajuns până la Cotul Donului, a fost rănit în munții Tatra, l-au prins nemții și a stat în detenție mulți ani”, ne-a povestit Dorina Elena Suciu o frântură din viața ei care poate fi exemplu de perseverență românească.

Dorina provine din localitatea Sîncrai de Cluj, un sătuc declarat, mișelește, unguresc. Acolo, administrația publică locală, pur și simplu a șters din evidențe sute de români, pentru a demonstra astfel că satul e unguresc. Chiar dacă românii trăiau și aveau proprietăți acolo din moși – strămoși. Asta s-a întâmplat în 2014. Dorina a aflat că este ștearsă din evidențele primăriei în 2017, când a fost nevoită să facă buletinul băiatului. S-a făcut foc și pară, după ce și-a revenit din șoc. L-a sunat pe Marko Bela, a pledat cum a putut pentru aflarea adevărului și urmarea a fost că, odată cu ea, alți peste 150 de români scoși din evidențele primăriei au fost repuși în drepturi.

Refugiații ucraineni, sau cei ce îi ajută ( oameni simpli, primari, ONG-uri, etc) pot contacta direct persoana din Italia (Dorina Elena Suciu – +39 327 985 4302), sau puteți scrie directorului ziarului, Marian Moroșan, pe Whatsapp 0743630590 , iar noi vom face toate legăturile către destinația dumneavoastră (calatorie cu Romfour – în limita locurilor disponibile, sau cu WizzAir. Sau puteți scrie / comunica scrie pe Mesageria de facebook, pe contul: marian.morosan.399

De asemenea, toți voluntarii sau oficialii din centrele de cazare temporară a refugiaților, pot afișa la vedere textul de mai jos, astfel încât refugiații să știe că pot fi ajutați să ajungă în Italia.

Ucraineană: Якщо ви хочете потрапити в Італію (регіон Калабрія, Кастровіларі), вам можуть допомогти безпосередньо. Ви будете жити на віллах чи квартирах, їжа, одяг, ліки, субсидія від італійської держави, робота, коли потрібно, все безкоштовно.
Будь ласка, попросіть волонтерів допомогти вам зв’язатися з нами або зв’язатися:
У Румунії (Ботошань):
Маріан Морошан (директор газети)
Whatsapp: +40743630590 або
Повідомлення у Facebook: marian.morosan.399
В Італії:
Dorina Olena Suciu – +39 327 985 4302
Франческо Де Біасе – +39 3517604222

Engleză: If you want to get to Italy (Calabria region, Castrovillari) you can be helped directly. You will live in villas or apartments, food, clothes, medicines, a subsidy from the Italian state, a job when needed, everything for free.
Please ask the volunteers to help you contact us or contact:
In Romania (Botosani):
Marian Moroșan (newspaper director)
Whatsapp: +40743630590 or
Facebook Messaging: marian.morosan.399
In Italy:
Dorina Elena Suciu – +39 327 985 4302
Francesco De Biase – +39 3517604222

Leave a Reply

Your email address will not be published.