Senatorul Dorinel Cosma: NATO și cei 73 de ani de la înființare

Anul 2022 marchează 73 de ani de NATO, 73 de ani de la înființarea alianței defensive și o structură de apărare colectivă din care România face parte de aproape 18 ani. Aderarea României la Nato este aniversată potrivit legislației naționale, în prima dumincă a lunii aprilie din fiecare an. Experții o consideră de departe, cea mai puternică alianţă politico-militară din istoria cunoscută a umanităţii, iar populaţia căreia aceasta îi asigură securitatea este de aproximativ opt sute de milioane de locuitori.
În contextul actual de securitate, războiul ruso-ucrainean, NATO reprezintă pentru România cea mai solidă garanției de securitate din istoria sa. De la începutul conflictului de la granița noastră, NATO a luat act pentru a-și proteja membrii, în special de a securiza flancul estic. Acestea s-au concretizat, prin dislocarea rapidă în ţara noastră a aproximativ 4.000 de militari şi mijloacele tehnice aferente. Astfel, elemente ale Forţei de Răspuns a NATO, după sosirea în România, au început activităţi de instruire împreună cu militari români pe componenta terestră. În ceea ce priveşte spaţiul aerian, militari din Marea Britanie se află în România şi desfăşoară misiuni în cadrul Poliţiei Aeriene Întărite a NATO împreună cu colegi din Forţele Aeriene Române şi ale Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, în domeniul naval, Italia a anunţat recent sprijinirea cu două dragoare marine a activităţilor deosebit de complexe derulate de Forţele Navale Române pentru întărirea supravegherii spaţiului maritim şi pentru executarea unor intervenţii rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securităţii navigaţiei.
La 18 ani de la aderarea României la NATO și după 35 de zile de război la porțile României și la Marea Neagră, și deci ale flancului estic al Alianței, țării noastre i-au fost reconfirmate beneficiile, umbrela și garanțiile de securitate. Uniti, nimeni nu poate reprezenta un adversar pe masura NATO, iar pentru România statul de membru a conferit și conferă încă odată cea mai bună garanție de securitate și apărare.

Dorinel COSMA

Senator AUR

Leave a Reply

Your email address will not be published.