Prima pagină » Dorinel Cosma: ”Încotro ne îndreptăm?” – declarație politică

Dorinel Cosma: ”Încotro ne îndreptăm?” – declarație politică

0

Astăzi, trăim într-un moment de cotitură în istoria țării noastre, în care tot mai mulți români aleg să-și părăsească țara natală, dezamăgiți și descurajați de condițiile de trai tot mai grele. Ne aflăm în fața unui dezastru în desfășurare, iar consecințele acestui exod sunt de o gravitate nemaiîntâlnită.

Din păcate, vedem cum zilnic românii hotărăsc să ia calea străinătății, să-și părăsească familii, prieteni și rădăcinile pentru a căuta un viitor mai bun în alte țări. Acest exod este alimentat de o serie de factori, iar unul dintre cei mai semnificativi este deteriorarea dramatică a situației economice din România. Prețurile cresc fără încetare, inflația ne sfâșie economiile, iar costul vieții devine tot mai apăsător pentru cetățenii noștri.

Tot mai mulți români se simt umiliți în propria lor țară, în care muncesc din greu și plătesc taxe și impozite, dar văd cum viața devine tot mai grea și mai puțin sigură. Vedem cum zilnic românii luptă pentru a-și asigura cele mai elementare nevoi, cum se chinuie să își ofere copiilor educație și îngrijire medicală decentă, dar văd cum aceste servicii esențiale sunt tot mai inaccesibile.

Și mai trist este faptul că, în loc să încurajăm și să protejăm cetățenii noștri, asistăm la aducerea unor mase mari de migranți din Asia pentru a acoperi deficitul uriaș de forță de muncă. Nu trebuie să subestimăm impactul acestei realități asupra poporului român. Românii se simt acum străini în propria lor țară, într-un loc în care ar trebui să se simtă acasă și protejați.

 An de an, ne confruntăm cu crize multiple, scumpiri la energie electrică, combustibil și alimentele de bază, un trai tot mai costisitor, o inflație galopantă și creșterea taxelor și impozitelor prin măsuri fiscale care au adus bugetul într-o stare dezastruoasă.

Este o realitate tristă că între 3,5 și 6 milioane de români au plecat din țară în ultimii ani. Această emigrație masivă a devenit o caracteristică a societății românești, cu implicații sociale și economice semnificative. Un studiu publicat de OECD în 2019 a descris emigrația românilor ca un fenomen unic în expansiune, cu efecte profunde asupra populației noastre. De la 22,4 milioane de locuitori în 2000, România a ajuns la 19,5 milioane în 2018, iar peste 75% din această scădere a fost cauzată de migrația către exterior.

Cu toate acestea, este important să subliniem că nu știm exact câți români trăiesc în străinătate, câți au renunțat la cetățenia română sau câți au domiciliul temporar în alte țări. Ne punem întrebarea dacă această emigrare este o tendință naturală în perioadele când economia României nu poate oferi bunăstare sau dacă asistăm la o migrație de neoprit, care ar putea crește în mod exponențial. Și mai important, ce îi determină pe românii din străinătate să se întoarcă acasă?

Una dintre principalele motive care a dominat argumentele în favoarea emigrației este perspectiva unor venituri mai mari. Mulți români cred că pot câștiga mai mulți bani în străinătate și, din păcate, consideră că aceasta nu este posibil în România. De asemenea, percepția că cele mai bune oportunități de angajare se găsesc în străinătate este răspândită, iar această idee este întărită de calitatea vieții superioare din alte țări, cu infrastructură dezvoltată, servicii publice de calitate și asistență medicală și educație mai bune.

De asemenea, corupția, instabilitatea politică și lipsa de predictibilitate din România au stimulat dorința multor români de a părăsi țara în căutarea unor condiții de viață mai stabile în alte țări cu sisteme de guvernare mai bine reglate. Zona rurală a României suferă în continuare de lipsa facilităților de bază, cum ar fi apă potabilă, canalizare și infrastructură de sănătate deficitară. Educația și igiena în multe școli lasă mult de dorit, iar abandonul școlar este încă o problemă majoră. În plus, lipsa oportunităților de angajare, finanțarea redusă pentru cercetare și percepția că talentele nu sunt recunoscute în România contribuie la atracția emigrației.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, trebuie să conștientizăm că un trai decent pentru o familie presupune cheltuieli lunare semnificative, iar pentru mulți români, acesta rămâne un vis inaccesibil. Este imperativ să luăm măsuri concrete pentru a inversa această tendință și pentru a oferi oportunități egale pentru toți cetățenii.

În concluzie, este esențial să abordăm cu seriozitate această problemă a emigrației masive a românilor, să recunoaștem cauzele profunde și să dezvoltăm politici și strategii care să ofere un viitor mai bun în țară.

        Cu respect,

Senator COSMA Dorinel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *