Prima pagină » Dorinel Cosma, senator: România încă poate hrăni întreaga Europă

Dorinel Cosma, senator: România încă poate hrăni întreaga Europă

0

Într-o interpelare adresată acum 2 zile miniștrilor Barbu și Câciu, de la Agricultură și Investiții, senatorul Dorinel Cosma a solicitat detalii despre măsurile de susținere a agriculturii și politicile de relansare a sectorului agroalimentar în lume. Senatorul este convins că România încă poate hrăni toată Europa, dar pentru aceasta este nevoie de o atenție deosebită a Guvernului față de producătorii și procesatorii agricoli. Vezi mai jos, integral, interpelarea senatorului Dorinel Cosma.

Obiectul interpelării – Măsurile de susținere și încurajare a agriculturii și politicile guvernamentale de relansare a sectorului agroalimentar pe piața mondială

Se știe că România are un potențial agricol semnificativ și un avantaj datorat existenței între granițele țării a unui complex de resurse naturale. În condițiile unei economii deschise, aspectele competitivității dobândesc valențe complexe. Performanțele sectorului agroalimentar din România depind de mutațiile cantitative și calitative , de exportul și importul mondial de produse, de mulți alți factori.

Este adevărat că în perioada 2000 – 2006 România a beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltare rurală prin intermediul programului SAPARD și, ulterior, prin PNDR, în perioada de până în 2020.

Este de netăgăduit că exportul poate constitui un factor de revitalizare a pieței produselor agroalimentare românești și a economiei naționale. Să nu uităm că până în 1990 România a fost un exportator tradițional de produse agricole. După acest moment de referință situația s-a schimbat radical.

Agricultura și industria alimentară românească se confruntă cu probleme majore. Lipsa resurselor financiare pentru implementarea unor tehnologii moderne de producție, nivelul ridicat al importurilor și reducerea exporturilor de produse agroalimentare, existența unor rupturi majore între distribuitori și procesatori pe de o parte și fermierul român pe de altă parte, veniturile reduse ale producătorilor agricoli și ale locuitorilor de la sate cu efect în limitarea încrederii în investiții rurale, sunt doar câțiva factori ce împiedică creșterea economică a mediului rural.

România, dincolo de demagogie, încă poate hrăni întreaga Europă. Din păcate, nu reușim să ne asigurăm nici măcar necesarul intern de hrană și nici nu valorificăm ceea ce avem în țară.

Având în vedere această scurtă expunere, vă adresez rugămintea de a răspunde următoarelor întrebări:

  1. Cu excepția programelor cu finanțare europeană (ale căror proceduri de accesare sunt adesea descurajante) ce măsuri guvernamentale de susținere a agriculturii și mediului rural are în derulare România sau ce previzionați pentru perioada următoare?
  2. Care sunt politicile și măsurile reale de relansare a sectorului agroalimentar pe piața mondială?
  3. Cum îi protejează statul pe producătorii și procesatorii români în fața avantajelor oferite competitorilor externi?

Vă solicit răspuns oral și scris.

Vă mulțumesc!

Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *