Prima pagină » Senatorul Dorinel Cosma despre statul care protejează gândacii în detrimentul oamenilor și despre reorganizare teritorială

Senatorul Dorinel Cosma despre statul care protejează gândacii în detrimentul oamenilor și despre reorganizare teritorială

0

”Ministrul Finanțelor a anunțat că nu va mai face nicio rectificare bugetară anul acesta. Ca urmare, AUR are o propunere către toate celelalte partide politice. AUR cere partidelor de la putere să lase demagogia și discursurile oferite românilor în ambalaj roz. Le cerem să recunoască public criza în care administrațiile locale și centrală se află și să accepte o formă de reorganizare administrativ-teritorială.

Din datele existente, 90 % din primăriile din țară nu se susțin financiar în acest moment. Cu siguranță că dacă facem o analiză corectă a bugetelor primăriilor din județul Botoșani vom constata că situația este similară. Fără banii din rectificări bugetare guvernamentale, fără banii din cotele de TVA , fără robinetul bugetar național din care curge sau picură, după voia unor politicieni, primăriile nu ar fi capabile nici să-și plătească proprii angajați. Darămite să mai facă și administrație locală efectivă.

Propunerea AUR este ca în anul 2024 să admită nevoia și utilitatea reorganizării administrativ – teritoriale. Un pact pentru viitorul României, din punct de vedere administrativ, este propunerea AUR pentru celelalte partide. Reducerea de la 3.300 de UAT-uri, câte sunt acum, la aproximativ 1300 de UAT-uri este soluția de AUR pentru România”, a susținut senatorul Dorinel Cosma în conferința de presă.

Revenind la probleme din Botoșni, senatorul Dorinel Cosma s-a declarat siderat de prostia politică și legile care protejează gândacii și broaștetele în detrimentul oamenilor. Acesta a făcut referire directă la situația reabilitării podului peste Siret, între Talpa și Zamostea.

”În urmă cu doi ani, la 10 noiembrie 2021, am adresat o interpelare guvernanților de atunci privind situația podului peste Siret, dintre localitățile Talpa și Zamostea. Răspunsul primit ulterior la această interpelare a fost dezamăgitor. Zilele acestea aflăm că investiția privind reabilitarea acestui pod a fost sistată din cauza a doi gândaci și a unei broaște.

Este incredibil că trăim într-un stat în care perpetuarea ca specie a unor insecte este mai importantă pentru guvernanți decât siguranța și existența oamenilor din două județe, respectiv Botoșani și Suceava.

Lucrările au fost sistate după ce Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a anunțat că în perimetrul podului au fost descoperite o specie de broască și două specii de gândaci, protejate de lege.

Nu poți să nu te crucești și să te întrebi în ce stat trăim?! Un stat în care legile pentru insecte, fie ele și protejate natural, sunt mai puternice și prevalează legilor ce consfințesc drepturile umane ale unor comunități, este un stat cu semne de întrebare grave.

Cât va mai trebui să treacă până când statul să ceară strămutarea întregii populații din una sau mai multe localități pentru că acolo trebuie să se creeze colonii de gândaci și broaște?

Finanțarea ce se pierde la Botoșani și Suceava prin astfel de decizii, în cazul podului peste Siret, este de circa 8 milioane de euro.

Refacerea acestui pod este absolut necesară, deoarece facilitează accesul între cele două localități din județele Botoșani și Suceava.

Acest pod a fost aruncat în aer în cel de al doilea război mondial. În 1995 a fost reluată construcția acestui pod, dar ulterior a fost sistată din lipsă de fonduri. După ce au apărut și sursele de finanțare, ne-am procopsit cu astfel de oameni de stat care pun interesele gândacilor și ale broaștelor mai presus de interesele oamenilor.

Ministrul Mediului, în ultimul timp, a dat asigurări că vor face demersurile necesare pentru reluarea construcției acestui pod. Dar mai mult decât a promite nu a făcut. Gândacii și broaștele l-or fi mandatat să țină cu dinții de perpetuarea speciei lor, chiar și cu riscul de a ignora drepturile oamenilor, ale cetățenilor din cele două județe.

În ce mă privește, îi voi reaminti în Senat domnului ministru că gândacii și broaștele nu îl votează, că a depus un jurământ pentru oameni , nu pentru gândaci și că și el face parte din această specie pământească – OMUL, pe care o pune să fie mai prejos decât  insectele. Îi voi cere domnului ministru să identifice urgent soluții și măsuri de reglementare a situației și de reluare și finalizare a investiției de la podul peste Siret”, a decalarat senatorul Dorinel Cosma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *