Prima pagină » Românii renunță la cetățenia română. Adevăr scos la iveală de senatorul Dorinel Cosma

Românii renunță la cetățenia română. Adevăr scos la iveală de senatorul Dorinel Cosma

0

Într-o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe, senatorul Dorinel Cosma a cerut ministrului Luminița Odobescu să explice care este ”situația economică și emigrația masivă a românilor”. Răspunsul ministrului a scos la iveală un adevăr pe care tot mai mulți români îl știu și puțini politicieni îl spun. Tot mai mulți români renunță la cetățenia română. Și dimensiunea reală a fenomenului nu este cunoscută bine nici de oficialitățile țării. Pentru că informațiile sunt centralizate în instituții diferite.

Astfel, în noiembrie 2021 existau, statistic, 5.706.000 de români stabiliți în străinătate. În iulie 2023, numărul românilor stabiliți în străinătate a crescut la 5.729.000, conform datelor puse la dispoziția misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

Pe de altă parte, la Direcția Generală de Pașapoarte, în decembrie 2020 figurau 847.814 cetățeni români cu domiciliul în străinătate, iar la sfârșitul lunii iulie 2023 numărul acestora era de 1.031.843 de cetățeni.

În bazele de date ale serviciilor de imigrări străine au fost radiați cetățenii români care au dobândit și cetățenia statului de reședință. Aceștia nu mai sunt înscriși și nu mai pot fi identificați în evidențele oficiale de pe plan local ca cetățeni români. Iată de ce estimăm că numărul cetățenilor români plecați în străinătate este mai mare decât bazele de date oficiale ale instituțiilor.

Majoritatea cetățenilor români stabiliți în străinătate locuiesc în Uniunea Europeană – aproximativ 3,5 milioane de români.

Potrivit datelor consulare, în perioada 2021 – 2023, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate au eliberat 1.010 adeverințe de renunțare la cetățenia română. Acestora li se adaugă și cetățenii români care au renunțat la cetățenie și au primit adeverințe de renunțare de la secretariatul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din Ministerul Justiției.

Tot în perioada 2021 – 2023, 1.651 de români au dobândit cetățenie dublă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *