Legendele, îndeobște, sunt despre personaje sau întâmplări unice, de altădată, așa, cam de pe vremea străbunicilor. Și sunt comunități care păstrează aceste legende. Dar când legenda capătă viață, este cotidiană, te întâlniști cu ea zilnic, sau faci parte integrantă din aceasta, înseamnă că vremurile încă nu sunt apuse.
Nu, stați liniștiți, nu voi scrie, iar, despre Tudorița lui Ștefan Cel Mare, cea la care trăgea el în rătăcirile prin Moldova și de numele căreia se leagă denumirea localității. Asta e altă legendă. Altfel. Nici despre primarul care în urmă cu circa 131de ani a fost linșat de sătenii sătui să fie batjocoriți de primar. Au trecut acele vremuri.
Dar cele de acum, vremurile renașterii, vor rămâne, de asemenea în istoria comunei Tudora. Pentru că nu sunt despre un personaj sau altul. Sunt despre toți, săteni și primar, ca un tot unitar. Legenda primarului și a sătenilor care au redat demnitatea și renumele comunității. Legenda tudorenilor! Iar mărturia noastră rămâne dovada vie, peste timpuri, așa cum scrierile cronicarilor vechi au rămas până astăzi.
În patru ani de mandat, ca primar, Constantin Cocoreanu a demonstrat că poate fi sufletul și brațele comunității. Iar iubirea și recunoștința acesteia, a comunității din Tudora, județul Botoșani, față de edil s-a concretizat, cum era și firesc, în realegerea sa ca prim gospodar al localității. Pentru următorii patru ani. Și care vor mai veni.
Sâmbătă, tudoreni, primar și oaspeți, au sărbătorit împreună. A fost Ziua Satului Tudora. O sărbătoare ”de hram” care a devenit deja un festival de marcă. Un festival al muzicii, tradițiilor, ospitalității și omeniei. Un model de unitate comunitară.
Au venit, cu sufletele deschise și cu darurile de susținere, oficialitățile județului: cea mai destoinică șefă de Consiliu Județean pe care Botoșaniul a avut-o din 1989 încoace, deputați și senatori, secretari de stat, unul dintre subprefecții județului, reprezentanți ai Culturii botoșănene și primari, la fel de harnici, din alte comune, precum cel de la Mihai Eminescu. Și au plecat încărcați pozitiv. Ce a urmat a fost un maraton folcloric, o demonstrație de înveșnicire prin cultura populară a acestei comunități.
Nu au lipsit artiști iubiți de tudoreni, precum Alexandru Brădățan, Oana Tomoiagă, Versavia Vecliuc, Constantin Bahrin, Anda Scutelnicu, Ionuț Vieru, Gabriel Treteag, Amalia Șarpe, Ioana Filip, Marian Moroșan, dar și o pleiadă de tineri soliști locali. După ce formațiile, fanfarele și ansamblurile locale au demonstrat că timpul nu își poate așterne patina peste tradiții, startul ”nebuniei” a fost dat de Brădățan. Într-o ”înțelegere” ad-hoc, de acompaniament, cu cea mai îndrăgită formație botoșăneană, ”Folclor” Botoșani, coordonată de profesorul Florin Vecliuc, aceștia au făcut să tresalte inimile tuturor celor prezenți.
De remarcat a fost și Ansamblul Tudoreanca, sau, așa cum au fost botezați fără răutate de către Curierul regional, ”Opincarii”. De altfel, coregrafia, dansurile lor, puntea peste veacuri prin strigăturile și dansurile prezentate, au strâns, pe facebook, la o singură postare, în câteva ore, circa 10.000 de aprecieri.
Și când toată lumea credea că nu mai pot fi surprize mari, după o zi spectaculoasă, seara s-a încheiat incredibil de incendiar. Cu prestația unică a cunoscutului de acum DJ Lawis ( alias Florian Vecliuc) și Giorgiana Edel – a se vedea și mărturia video de mai jos.
Totul a fost o sărbătoare a bucuriei. Și reușitei. O reușită comună, a sătenilor, primarului și partenerilor acestuia.
Până la următoarea ediție au ce povesti. Și ei și oaspeții!
Și istoria se scrie. În fiecare zi!
Copiilor noştri li se pregăteşte, inconştient, o lume de joben ciuruit, din care niciodată nu iese iepuraşul. Doar panglicile politicilor sociale roase de moliile cu ştaif din ultimele decenii.
Suntem oropsiţi, suntem disperaţi, manipulaţi până acolo încât ne bucurăm să fim masa de manevră a unora şi să susţinem că aşa e normal.
Acum îl înţeleg pe Cioran, dar îl înţeleg mai bine şi pe Preda.
Şi mă gândesc iar, cu groază, la copilul meu.
Cel puţin eu nu îmi doresc să ştiu că micuţul meu va fi singur, cu sufletul desculţ, prin jungla mileniului III !
https://curierulsatelor.ro/wp/2019/10/16/cu-sufletul-descult-prin-jungla-mileniului-iii-editorial/
More Stories
Simion îi mulțumește senatorului Silegeanu și botoșănenilor
Eroii nu mor niciodată. Eroul de la Cătămărăști Deal trăiește prin amintirea strănepotului
1 Decembrie – Ziua Națională a tuturor românilor, spectacol cultural artistic la Manoleasa