România se îneacă, iar Statul este preocupat mai mult de alegerile care bat la ușă.
Zilele acestea România a fost iar cuprinsă de panica inundațiilor. Botoșaniul a scăpat de data aceasta. Dar la fiecare ploaie mai abundentă spaima îi cuprinde pe cei ce de-a lungul anilor au fost loviți de viituri. Inundațiile au afectat acum 28 de localități din 7 județe, inclusiv Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui. În Galați și Vaslui, peste 5.000 de gospodării au fost inundate, iar fenomenele meteorologice severe au afectat peste 15.000 de persoane. Și ne confruntăm cu aceste catastrofe de peste 20 de ani.
AUR și societatea civilă, prin diverse ONG-uri, sunt printre noroaie, la Pechea, pentru a ajuta familiile lovite de nenorocire. Dar de ce trebuie ca astfel de nenorociri să se repete și societatea civilă să facă ceea ce ar fi trebuit ca statul să rezolve de mult?
Să nu uităm că între anii 2005-2010, inundațiile au provocat pagube totale de peste 3 mld. EUR (locuințe, poduri, diguri, drumuri afectate), potrivit unor statistici oficiale. Au fost afectate aproape 62.000 de locuințe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Și Botoșaniul a fost lovit de inundații de-a lungul anilor. Și de asemenea, în afară de strategii de birou și amânarea soluțiilor, nu s-a făcut nimic durabil.
În 2008, 85% dintre locuinţele din Rădăuţi-Prut au fost inundate. Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi – Prut, judeţul Botoşani, au fost evacuate în 2008. În 2010 la Dorohoi, s-au contabilizat 800 de case distruse şi mii de oameni disperaţi. În județul Botoșani s-a înregistrat cel mai mare număr de case distruse de inundații în 2010 – circa 490, urmat de Suceava, cu 113 locuințe devastate și Tulcea, unde apele au distrus 94 de case.
Încă din 2007 Consiliul European a emis o Directivă cu titlu imperativ pentru toate statele membre. Decizia Europei de atunci avea drept scop reducerea consecințelor negative pentru sănătatea umană. Potrivit Directivei 2007/60/CE statele membre au obligația identificării bazinelor hidrografice şi zonele costiere care prezintă risc la inundaţii, de a întocmi hărţi ale riscului la inundaţii şi de a elabora planuri de management a riscului la inundaţii pentru respectivele zone. În România, în 2010, a fost elaborată Hotărârea 846/2010 prin care s-a aprobat Strategia națională de management al riscului la inundații.
Dar oare când ne vom deștepta ca stat? Câte decenii mai trebuie până să renunțăm la a concepe doar strategii iar rezolvarea efectivă a problemelor să o lăsăm pentru generațiile viitoare?
Inundațiile nu spală nepăsarea Statului!
Dorinel COSMA
Senator AUR
Copiilor noştri li se pregăteşte, inconştient, o lume de joben ciuruit, din care niciodată nu iese iepuraşul. Doar panglicile politicilor sociale roase de moliile cu ştaif din ultimele decenii.
Suntem oropsiţi, suntem disperaţi, manipulaţi până acolo încât ne bucurăm să fim masa de manevră a unora şi să susţinem că aşa e normal.
Acum îl înţeleg pe Cioran, dar îl înţeleg mai bine şi pe Preda.
Şi mă gândesc iar, cu groază, la copilul meu.
Cel puţin eu nu îmi doresc să ştiu că micuţul meu va fi singur, cu sufletul desculţ, prin jungla mileniului III !
https://curierulsatelor.ro/wp/2019/10/16/cu-sufletul-descult-prin-jungla-mileniului-iii-editorial/
More Stories
Vezi cine sunt candidații PSD pentru alegerile parlamentare
Cătălin Silegeanu critică legăturile dintre politică și afaceri obscure, care „nu se limitează la un singur partid”
Senatorul Dorinel Cosma a solicitat Guvernului clarificări privind Impactul ”drogurilor electronice” asupra sănătății și siguranței individuale și familiale