noiembrie 3, 2024

Senatorul Dorinel Cosma a solicitat Guvernului clarificări privind Impactul ”drogurilor electronice” asupra sănătății și siguranței individuale și familiale

Obiectul Interpelării – Impactul ”drogurilor electronice” asupra sănătății și siguranței individuale și familiale

Cunoscute ca veritabile droguri electronice, așa numitele păcănele continuă să producă tragedii. Fenomenul păcănelelor are costuri sociale mai mari decât beneficiile aduse la bugetul de stat.

Zilele trecute, un tânăr din județul Botoșani, tată a 11 copii, s-a sinucis din cauza datoriilor acumulate la păcănele. Măsura legislativă prin care s-a decis eliminarea păcănelelor din localitățile care au sub 15.000 de locuitori pare să fi fost doar o strategie de imagine, un mod de a demonstra că statul este preocupat de acest fenomen. În realitate, dependenții de jocuri de noroc nu sunt ținuți în loc de câțiva kilometri care îi desparte de localitățile în care modificarea legislativă amintită nu se aplică.

Jocurile de noroc nu sunt decât o modalitate de exploatare cinică a lipsei de speranță, a sărăciei morale și materiale.

  Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  1. Din evidențele existențe, câși practicanți de jocuri de noroc (număr total și număr de persoane cu probleme de autocontrol – defalcat)  există actualmente în România? Dar în Botoșani?
  • Care este situația în privința jocurilor de noroc desfășurate on-line?
  • Câte aparate de tip slot-machine sunt acum în România, comparativ cu celelalte țări europene și cum se ține evidența lor?
  • Ce măsuri se au în vedere (dacă există) pentru asigurarea sănătății și siguranței individuale și familiale în privința dependenței de jocuri de noroc (protecție socială și familială)?
  • Există o evidență a tragediilor cauzate de dependența de jocuri de noroc?

Vă solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc!

Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani