iunie 15, 2025

Eroii nu mor niciodată. Eroul de la Cătămărăști Deal trăiește prin amintirea strănepotului

Un astfel de erou al județului Botoșani este și Costache Onofrei, un făuritor al libertății acestui neam, un erou uitat prea curând și prea ușor de către cei ce spun că știu să păstreze vie memoria înaintașilor.

Făurirea României Mari și războaiele pentru eliberarea țării au lăsat posterității legende și exemple de demnitate și altruism. Adevărații patrioți au trăit în alte vremuri și nu aveau nimic în comun cu cei ce astăzi strigă de la toate tribunele că nu mai pot de grija patriei.

Un astfel de erou al județului Botoșani este și Costache Onofrei, un făuritor al libertății acestui neam, un erou uitat prea curând și prea ușor de către cei ce spun că știu să păstreze vie memoria înaintașilor.

Costache M. Onofrei s-a născut la 16 mai 1891, în satul Cătămărăști Deal din comuna Mihai Eminescu și a decedat la 1 ianuarie 1980. A avut 7 copii, Dintre aceștia mai trăiește doar o fată, care locuiește în Spania. Costache Onofrei a luptat în munții Tatra. La lăsarea la vatră a revenit acasă ca invalid de război. Pe câmpurile de bătălie a lăsat un picior ca jertfă pentru eliberarea țării.

Strănepotul Adrian Onofrei a păsatrat o fotografie a eroului ca pe cea mai scumpă comoară și se îngrijește ca urmașii săi să păstreze vie amintirea străbunului lor, Costache M. Onofrei.

Amintirea eroului Costache Onofrei, prin mijlocirea strănepotului Adrian Onofrei, ne-a dat prilejul să scrijelim pentru neuitare și eternitate câteva aspecte importante din vremea eroului de la Cătămărăști Deal.

Contribuţia Botoşaniului şi a Dorohoiului în primul război mondial însemnă peste 7.000 de morţi, 2.300 dispăruţi, 1.200 invalizi, 10.000 de copii orfani, 6.500 văduve.

În Cimitirul Pacea, cel mai mare cimitir din oraşul Botoşani, deschis în anul 1906, cu peste 15.000 de locuri de veci, poate fi găsit un complex comemorativ-memorial dedicat eroilor din Primul Război Mondial.

În vara anului 1929, la 11 ani de la încheierea Primului Război Mondial şi configurarea României Mari, la Botoşani, un important târg interbelic al Moldovei pe acea vreme, oficialităţile dezveleau cel mai frumos monument al oraşului, grupul statuar „Compania de mitraliere maior Ignat în atac”. Monumentul este amplasat chiar în centrul oraşului, pe atunci Piaţa Carol şi este dedicat jertfei luptătorilor din Primul Război Mondial, în special în bătălia de la Mărăşeşti.

 Culmea, personajul amplasat în centrul atenţiei şi subiect al celui mai important monument botoşănean, este la origine din Bârlad.  După ce a terminat şcoala militară şi după ce a petrecut doi ani la Regimentul 12 Cantemir din Bârlad, Grigore Ignat a fost repartizat la un regiment din Botoşani, Regimentul 77 infanterie Botoşani.

În memoria eroului Costache M. Onofrei din Cătămărăști Deal, la solicitarea strănepotului Adrian Onofrei, interpretul Marian Moroșan i-a dedicat și dăruit un cântec și un clip special despre eroii și participanții din primul război mondial.