Dosar COLUMBO – Primarul Anton a îndatorat comuna pe 20 de ani. Împrumut de aproape 8 mil de ron pentru investiții fantomă

Un document original ajuns în posesia lui COLUMBO (secțiune de investigații a publicației Curierul Satelor) aruncă în aer toate minciunile și promisiunile electorale ale actualului primar din comuna Curtești, județul Botoșani. Potrivit documentului respectiv, primarul Maricel Anton, alias Chaky – cum îi spun mai nou sătenii, a îndatorat comuna pe 20 de ani. La 29 octombrie anul trecut, la inițiativa primarului, președinte de ședință fiind Sidonia Nițură, a fost aprobat un împrumut de 7.817.000 ron (peste 78 de miliarde de lei vechi), cu o maturitate de 20 de ani. Potrivit documentului, banii erau necesari pentru realizarea obiectivului ”Modernizare drumuri comunale și sătești în Curtești”. Scrie negru pe alb că împrumutul plus dobânzile și alte costuri neeligibile generate de împrumut sunt suportate din bugetul primăriei, adică al comunității. Un ultim document ajuns în posesia lui Columbo – Bugetul UAT Curtești, rectificat la 17 septembrie anul acesta ne-a dezvăluit alte aspecte din administrația publică locală. În primul rând, la niciun capitol din buget nu am găsit cheltuieli pentru modernizarea drumurilor, deci din acel împrumut făcut în urmă cu un an. Iar satele din comună arată la fel ca în urmă cu ceva ani, fără modernizare de drumuri. Iar artera principală care face legătura între Cristești și Botoșani prin Curtești, trebuie să spunem, o dată și clar, că nu este investiția Primăriei și nici a lui Anton. Drumul a fost asfaltat de către liberali și este inclus la categoria drumuri județene. Dar bugetul atestă că la sfârșitul fiecărui an comuna trebuie să plătească 388.000 de ron reprezentând ”rambursări de credite aferente datoriei publice interne locale. Și iată dovada îndatorării comunei pentru două decenii. Iar dacă ar fi să aprofundăm modul în care se cheltuie împrumutul respectiv ne punem mâinile în cap, iar cetățenii ar afla, probabil, ce destinații au luat banii din împrumut.

Și dacă am pomenit de bugetul comunei Curtești, trebuie să mai spunem că documentul atestă că totalul veniturilor asimilate la Comuna Curtești sunt de 8.465,45 mii ron, iar totalul cheltuielilor este tot de 8.465,45 mii ron. De asemenea, la capitolul final ”rezerve bugetare” cifra este magică: zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *