Video Miracolul Rapsozii Botoșanilor: Incredibil ce s-a întâmplat după jumătate de veac

Să scrii despre Rapsozii Botoșanilor, aparent e facil. Pe negândite , ești convins că, dintr-o răsuflare, vei putea spune totul în câteva fraze bine meșteșugite. Sau că vei dresa slovele să rezoneze cu îmblăciul propriului spirit. Dar te lovește în tâmpla conștiinței albul imens al colii de hârtie.

Îți arunci ochii pe hârtie și nu vezi nimic. Decât sacralitatea folclorică a acestor truditori ai Rapsozilor Botoșaniului. Ei sunt titanii brâncușieni ai acestor meleaguri. De 50 de ani. Da, brâncușieni. Ce, Brâncuși nu e tot român? Și doar spiritul său, ușor misterios, dar plin de infinit, se mai poate logodi cu liturghia populară, ontologică, de tezaur, a imensității prea-plinului armoniei lor. A Rapsozilor Botoșanilor.

Și te întorci iar spre răstignirea pe imensitatea albă a colii de hârtie. Până când tigva ți se golește de scenarii, de vise , de gânduri, de tot. Și atunci se întâmplă minunea. Rațiunea-ți levitează, inexplicabil, undeva, interdimensional, doar într-o entitate nouă. Fără definiții, fără temporalitate, fără spațiu. Acordurile lor, muzica Rapsozilor Botoșanilor… Și te lași pătruns, contopit, convins aposterioric de goliciunea adevărului. Acestea sunt, probabil, armoniile universului extrasenzorial despre care anticii filozofi anticipau.

Și iar ajungem la durerea colii de scris. Albă și ostilă. Și brusc totul devine și mai clar. Impresia de magician al condeiului… hm… e clar. E doar o impresie. Și înțelegi că nu îți rămâne decât un rol. Unul singur. Cel de scrib. Și te mulțumești cu atât. Conștient că, poate, într-adevăr, cuvintele tale vor fi ciorna istoriei de mâine. Dar ești cu inima împăcată. Pentru că ei, Rapsozii Botoșaniului vor rămâne veșnici. Cu tot sinaxarul său de soliști și instrumentiști.

Și au trecut 50 de ani. Jumătate de veac de când Rapsozii Botoșanilor articulează imperativul sacralității acestor meleaguri. La început cu Ion Prelipcean și Costel Moisa. Apoi, din 1974, cu Ioan Cobâlă. Care a dus măiestria la nivel de artă, studiată. ” A preluat-o când avea 27 de ani și o conduce și acum, la 72 de ani. Cifra asta, văzută în oglindă, arată o viață de om. Un traseu desenat zi de zi în aer, cu bagheta, deasupra aceleiași orchestre. Una dintre cele mai bune și mai longevive din țară. 45 de ani! El a ținut atâta vreme Botoșaniul în vârful baghetei, să nu alunece de pe hartă”. Ei bine, am revenit la dilema din debutul scrierii mele. Incapacitatea cuvintelor de a descrie, nuanțat, tot ce înseamnă Cobâlă pentru Botoșani și melosul popular. Mai ales după ce un confrate de condei, mai inspirat, în urmă cu circa un an, scria atot-cuprinzător despre maestru Ioan Cobâlă. Așa că am preluat un fragment din scrierea lui Viorel Ilișoi, pentru a duce din cuvânt în cuvânt, din gură în gură, îngemănarea destinului lui Cobâlă cu orchestra. Așa cum cântecele lor sunt duse, din om în om, la volan, la cosit, la birou sau la petreceri, peste veacuri. Din 2013 diapazonul orchestrei a trecut în mâna îndrăgitului violonist Ciprian Potoroacă. Tot de pe atunci, diriguitor și călăuză ( manager) al destinului acestor sfinți ai folclorului tezaurizat este Dan Doboș. În doar 7 ani, zestrea preluată de la înaintașul său a fost bine catalogată, finisată, edificată și așezată definitiv în cufărul cu sensuri existențiale ale celor ce au ascultat sau îi vor asculta pe Rapsozii Botoșanilor. Îți este aproape imposibil să crezi că poate exista altceva, altcum, dincolo de ceea sunt acum Rapsozii Botoșanilor cu Dan Doboș manager.

Rapsozii Botoșanilor – 50 de ani. Elena Mândrescu, cu o carieră ce depășește vârsta Rapsozilor Botoșanilor și cu un repertoriu însușit demult de către cei îndrăgostiți de stilul său interpretativ, Cornelia Ciobanu, o voce caldă, populară, în care se îmbină aleanul acestor ținuturi moldovenești de legendă cu voia bună, în dulcele grai moștenit de la Ștefan Cel Mare și Sfânt, Loredana Călin, o tânără ce pare să cânte precum respiră, Constantin Petrescu, exemplu de perseverență și lipici la public prin cântecele sale, sunt doar câțiva dintre cei ce au marcat aniversarea orchestrei din zilele de 6 și 7 ale lunii brumar, 2020.

Le-au fost alături pentru a împărtăși cu publicul bucuria aniversării, Sorin Filip – manager al ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava, Sofia Vicoveanca, cea care a ferecat pentru totdeauna farmecul bucovinean în cântecele sale cu care se naște și moare orice moldovean, Laura Lavric , la fel de dezinvoltă, populară, vorbăreață și pusă pe șotii ca acum aproape 50 de ani când cânta sub bagheta lui Costel Moisa, Petronela Rusu, Laura Ștefănescu potoroacă, dar și Daniela Condurache, una dintre ”mamele” lui Dan Doboș din debutul carierei sale. Pentru cei ce știu mai puțin, cu riscul de a supăra pe vreunul dintre cei nominalizați, voi spune că interpretul Dan Doboș, cu hipnoza cântecelor sale, cu vocea și modul interpretativ aproape inconfundabile, este rezultatul dăruirii a două și nemuritoare voci ale folclorului botoșănean și românesc, Daniela Condurache și Cornelia Ciobanu.

Prezenți la aniversare, Ionuț Dolănescu și Dinu Iancu Sălăjan au fost garanții dăinuirii peste timp a fenomenului devenit brand regional – Rapsozii Botoșanilor. Iar pentru că peste toate trebuie să existe cineva care să confirme, să consemneze, să perpetueze și să disemineze în toată lumea ce s-a întâmplat la evenimentul anului , la Botoșani, nu a lipsit nici Gheorghița Nicolae, îndrăgita și cunoscuta producătoare a Tezaurului Folcloric de la TVR.

LA MULȚI ANI RAPSOZII BOTOȘANILOR!!!

Galerie video după sesiunea foto, mai jos


Dan Dobos. Punct. LA MULTI Dan Dobos, LA MULTI ANI Rapsozii Botosanilor!!!

Publicată de Marian Morosan pe Miercuri, 7 octombrie 2020

Rapsozii Botosanilor -50 de ani. Cornelia Ciobanu , o voce calda, un repertoriu precum zestrea neamului. Manager Dan Dobos – 2

Publicată de Marian Morosan pe Miercuri, 7 octombrie 2020

Ionuț Dolănescu la aniversarea a 50 de ani de activitate a Rapsozilor Botoșanilor, manager Dan Doboș 🙂 Un spectacol cu adevărat aniversar ce a dovedit implicarea și dăruirea managerului, a echipei și, evident a Consiliului Județean Botoșani 🙂

Publicată de Marian Morosan pe Marţi, 6 octombrie 2020

LA Multi ani RAPSOZII BOTOSANILOR, manager Dan Dobos – 50 de ani de activitate 🎉🏅🤗

Publicată de Marian Morosan pe Marţi, 6 octombrie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *