Ceaușescu nu mai este unic. Un primar îl depășește. Orașul botoșănean cu straie de capitală regională

”Țara noastră aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă”… Acest dicton celebru, devenit suspin național în vremuri de restriște, va fi uitat într-un orășel cochet din nordul țării, aici unde încă se mai crede că se agață harta în cui, la granița de N-E a Europei. Dacă pe Ceaușescu l-au regretat prea mulți români, mai ales în deceniile de după falsa revoluție din 89, într-un orășel, celebritatea, dăruirea și implicarea primarului vor străbate veacurile în istoriile scrise și nescrise ale comunității. Dacă Ceaușescu a reușit în câteva decenii, cu resurse net superioare celor pe care le are la dispoziție un primar, să construiască ce nu au fost în stare urmașii săi să zugrăvească, în orașul Săveni din județul Botoșani primarul a devenit deja ”minunea” pământească prin care Dumnezeu a ales să dea locuitorilor toate șansele posibile la o viață decentă. Și nu este exagerată comparația. Nu tocmai. Dacă intrați în casele multor săvineni, la icoane, alături de sfinții din calendar, veți vedea și portretul primarului. Sau, asemeni unei mărturisiri publice de apartenență, ori precum într-un ritual de protecție a căminului familial, pe pereții exteriori ai multor locuințe din satele componente ale orașului veți găsi chipul primarului , asemeni unui talisman protector.

Unii încă păstrează la vedere, pe pereții caselor, imaginea primarului din diverse campanii electorale, alții l-au pus frumos în ramă și și-au decorat casele cu această ”carte de vizită”. Așa cum nu veți vedea nici în municipiile reședință de județ, din Botoșani sau din altă parte, tot orașul este un imens șantier. Până în cel mai ascuns cătun al orașului și chiar până pe hotarul dintre zonele locuite și câmp. Cu ceva ani în urmă, multe case și apartamente din Săveni păreau abandonate. Toată lumea părea să caute soluții de a fugi spre civilizație. Acum, aproape neverosimil, să vrei să cumperi un apartament în Săveni nu mai poți. Românași, din județul Botoșani, sau din lumea largă, au investit în ultimii ani în locuințe la Săveni, intuind dezvoltarea uluitoare pe care orașul o va avea. Și este la doar 30 de kilometri de municipiul Botoșani.

”Așa cum v-am obișnuit de atâtea mandate, în Săveni suntem, într-adevăr, într-un stadiu avansat la multe obiective ale orașului. Avem Liceu din Săveni, un proiect foarte ambițios, un proiect de 3,5 milioane de euro, cu o finanțare prin PNDL. Este un liceu care se vrea unul dintre cele mai moderne din județul Botoșani și va avea toate dotările posibile și imposibile pentru o zonă atât de îndepărtată de centrul civilizat al României. Cred eu că toți copiii din Săveni și din zona Săveni până pe malul Prutului au și ei dreptul să învețe în condiții decente. Am făcut împreună o vizită și pe șantiere dar și pe drumurile orașului Săveni, drumuri care sunt asfaltate într-un procent de 85 – 90%, drumuri la care se lucrează și în prezent. După finalizarea sezonului rece, am redeschis șantierele și acum suntem în perioada în care toate drumurile care au pantă și care necesită rigole sau acostamente vor îmbrăca o haină nouă și vom finaliza acest proiect în circa două luni. V-am dus la complexul sportiv care cred că va fi un model de bună practică la nivelul județului Botoșani și poate la nivelul întregii Moldove. Pentru că este primul complex sportiv care se realizează în Regiunea Moldova prin CNI, un proiect de 1,7 milioane de euro. Iar în vecinătate avem un alt proiect de un milion de euro, o sală de sport finalizată în 2019. Complexul sportiv are trei terenuri, unul de fotbal, unul de baschet și unul de volei, toate cu tribune acoperite, cu toate condițile și dotările. Și sper eu ca la sfârșitul lunii iulie, anul acesta, să fie finalizat și dacă situația sanitară pe care o traversăm va fi mai prietenoasă cu noi vom organiza inaugurarea acestui obiectiv așa cum merită o investiție de o asemenea anvergură”, este o frântură din mărturisirile primarului din Săveni, Relu Târzioru.

Nici familiile defavorizate, sau tinerii provenind din familii numeroase și cu șanse reduse de a porni cu dreptul în viață nu au fost uitați. ”La blocul pe care l-ați văzut, într-o zonă mai mărginașă, în septembrie anul trecut se punea piatra de temelie. Este un bloc de locuințe sociale, cu 24 de apartamente și astăzi îl vedem ridicat, acoperit, izolat, iar acum se montează geamurile, în așa fel încât tot prin iulie să fie gata”, a spus Relu Târzioru. Și primarul a continuat să povestească ce îi așteaptă pe cetățenii orașului Săveni în perioada următoare. ”Ar trebui să vorbesc despre cel mai ambițios proiect pe care îl avem de-a lungul istoriei orașului Săveni. Este un proiect de invidiat la nivelul întregii regiuni N-E. Este vorba de un proiect de regenerare urbană, cu fonduri europene, pe Axa 13.1, în care am cuprins câteva obiective de investiții. Și aici mă refer la Școala generală nr.1, care va intra într-o renovare și modernizare completă, grădinița cu program prelungit, Școala generală nr.2 care arată foarte rău acum dar toate lucrurile sunt puse la punct și va fi modernizat tot cu fonduri europene și vom realiza inclusiv o sală de sport în spate. Pe același proiect, mai avem un bloc de locuințe sociale cu 12 apartamente. Construcția se face pe finanțare europeană, noi vom asigura pe buget local mobilierul și tot ce e necesar pentru condiții moderne de locuit și vom acorda astfel o șansă copiilor care provin din familii numeroase. Un alt proiect de răsunet regional și nu numai va fi parcul eolian care se pregătește la Săveni. Și asta după ce, cu fonduri norvegiene, administrația publică din Săveni a reușit realizarea unui parc fotovoltaic. ”Vă invit la vară să vedeți în funcțiune acest parc fotovoltaic”, a mai spus Relu Târzioru.

Va urma (partea a doua)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *