Un întreg oraș, din nordul Botoșaniului, Darabani, a fost mutat pe stadion. Duminică. Timp de circa 7 ore. Și toți au fost fericiți. În vreme ce mulți edili investesc în pietre și himere administrative, Alin Gîrbaci, primarul orașului Darabani a demonstrat că știe să facă și altfel de investiții. În copii. Sute de copii și încă pe atâția părinți au avut parte duminică de un maraton al bucuriei. ”Petrecerea copiilor” a fost un eveniment fără pretenții (primarul fiind modest), dar care a arătat cât de mult își iubește edilul concitadinii. Dar și dărăbănenii îl iubesc pe măsură. Și le vorbește simplu, onest și modest. Fără aroganța care a devenit aproape o regulă deranjantă la mulți alți primari. Petreceri pentru copii s-au mai făcut și se vor mai face și în alte localități. Dar de anvergura și răsunetul celei de la Darabani mai că ne vine să jurăm pe tușul din călimară că nu se vor mai face.
Un mega spectacol, doar pentru copii, cu invitați speciali, a avut loc pe scenă. Între timp, alte mici spectacole și puncte de atracție, entuziasm și bucurie au fost amenajate pe arealul stadionului. Încă de la intrarea în oraș, pe tot traseul până la stadion, traficul a devenit anvoios. Din cauza sutelor de mașini ale celor veniți la acest maraton. Știam că e vorba de o petrecere organizată pentru copii, de ziua lor, întrucât anterior, la 1 iunie, din diverse motive nu s-a putut. Și mai ales din cauza condițiilor de atunci impuse de pandemie. Dar încă de la intrarea în oraș am început să fim încolțiți de îndoială. Dacă primarul și-a schimbat socotelile și fără voia noastră vom asista la vreo mega întâlnire de partid, sau poate chiar președintele țării să fi descins pe aceste meleaguri?! Apoi ne-am dumirit pe stadion. Ce mai zarvă, ce mai forfotă… Fotografii la minut, zâne, mascote, pompierul Sam, prichindei și zgâtiuțe, mingi, jaloane, trenulețe, roata norocului doldora de surprize… Și tot ce am văzut nu ne-a încăput în tolba consemnărilor. Magnificii de la celebrul club Arlechin, coordonat de profesorul Flavius Damiean, cete mici de dansatori, dughene cu delicatese pentru mici și mari, cam tot ce s-ar regăsi într-o Lume a Copiilor transferată din basm în realitate.
Iar pe scenă… Ei bine, pe scenă s-a produs un alt miracol. Zeci de copii, minunați, unul și unul, au cântat, au dansat, s-au bucurat. Pe scenă a urcat și cățelul Pich instruit și însoțit de plutonierul adjutant Parasca, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi. Demonstrația cățelului a stârnit ovațiile și aplauzele publicului. Întregul spectacol a fost prezentat de către Marian Moroșan, director al publicației Curierul Regional, coordonator al formației Răzeșii Moldovei și interpret de muzică populară – (ca o notă răzleață, amintim că, în urmă cu câțiva ani, același Marian Moroșan a prezentat timp de câteva ediții, la Darabani și Păltiniș, Festivalul internațional Dan Decebal Chitic, un eveniment care a rămas în memoria multor botoșăneni, bucovineni și frați de peste Prut). Acesta a încercat să umple golurile dintre reprezentațiile invitaților, staruri mici și mari, presărându-și intervențiile la microfon cu îndemnuri, indicații pentru buna desfășurare a evenimentului, scurte prezentări ale celor introduși în scenă și chiar cu ”versuri de descântec” ce au dus pe văi și dealuri norii furioși ce se abătuseră asupra Darabanului.
O parte dintre micuții artiști din zona Darabaniului au urcat pe scenă și au transformat o serie de melodii populare în legământ de curcubeu între prezentul și viitorul folclorului românesc, în general și al celui moldovenesc – în special. Aceștia sunt instruiți, mentorați și încurajați cu delicatețe de către profesorul Zina Andronic de la Secția Inițiere Folclor a Școlii populare de arte ”George Enescu” Botoșani. Au urmat trupele ”Dance wings!, ”Star Dance” și ”Miniritm” ale Clubului Copiilor Darabani cu o serie de dansuri moderne. Coordonatorul lor care a stârnit ropote de aplauze la urcarea pe scenă este profesorul Lăcrămioara Jar. Casiana Țugui, o tânără deja cunoscută, din Darabani, elevă și ea a Școlii Populare Bde Arte Botoșani, a mângâiat fin și duios auzul celor prezenți pe stadion. Nelipsiți au fost și componenții Ansamblului ”Stejărelul”, coordonat merituos de către cunoscutul profesor Mirel Constantin Dascălu. Miguel Hapliuc la acordeon, Carla Dascălu, Emanuel Alexandru, Amalia Zaharia, Alexandru Hagiu, Livia Mironescu, sunt doar câteva dintre micile vedete pregătite cu suflet și dăruire de către Mirel Dascălu. Prima parte a spectacolului s-a încheiat, în jurul orei 17.30 , cu câteva melodii populare, antrenante, care au cauzat o horă mare, interpretate chiar de către prezentatorul spectacolului, Marian Moroșan. În treacăt fie spus, ca o confidență, acesta este elev al îndrăgitei și neprețuitei interprete de muzică populară – Cornelia Ciobanu. Aplauzele și chiotele celor de pe stadion au confirmat că interpretarea a fost pe măsura așteptărilor. Chiar dacă anumite interferențe sonore au indus puțin în eroare artiștii, sau chiar dacă o pană de curnt a creat mici probleme, așa cum s-a întâmplat în debutul spectacolului. Întregul eveniment a fost transmis de către Darmir TV. După o scurtă pauză, ștafeta a fost preluată de către DJ Alex. Și petrecerea a continuat. Muzica și bucuria celor prezenți se auzea încă din preajma localității Concești. Iar ecourile… hm, ecourile, bucuria dăruită de către primar prin acest eveniment a rămas cu siguranță ca o amprentă în sufletele și memoria tuturor celor prezenți. Că este așa puteți deduce și din materialul video prezentat mai jos, precum și din galeria foto, prin grija celor de la Glasul Nordului.
https://www.facebook.com/100007802234014/videos/2981432092126836/
Copiilor noştri li se pregăteşte, inconştient, o lume de joben ciuruit, din care niciodată nu iese iepuraşul. Doar panglicile politicilor sociale roase de moliile cu ştaif din ultimele decenii.
Suntem oropsiţi, suntem disperaţi, manipulaţi până acolo încât ne bucurăm să fim masa de manevră a unora şi să susţinem că aşa e normal.
Acum îl înţeleg pe Cioran, dar îl înţeleg mai bine şi pe Preda.
Şi mă gândesc iar, cu groază, la copilul meu.
Cel puţin eu nu îmi doresc să ştiu că micuţul meu va fi singur, cu sufletul desculţ, prin jungla mileniului III !
https://curierulsatelor.ro/wp/2019/10/16/cu-sufletul-descult-prin-jungla-mileniului-iii-editorial/
More Stories
CS Unirea Săveni la Campionatul național de Beach-Handbal
Continuă înscrierile pentru festivalul concurs ”Mlădițe Dângenene”
Cea mai ”tare” tabără pentru copii organizată cu Cercetașii Cutezătorii la Bălușeni