Aflat la al cincilea mandat de prim gospodar ales să conducă destinele comunei Păltiniș, cea mai nordică localitate a județului Botoșani, primarul Costel Romanescu privește ”așezat” vitregiile soartei și prostia sub orice formă, dar mai ales în stare de agregare politică. Nimic nu îl mai sperie, nimic nu îl mai extaziază. Privește totul prin prisma înțelegerii diferite a lucrurilor, atitudine pe care ți-o dă experiența. I-au trebuit patru mandate de edil local pentru ca abia în al cincilea să amenajeze estetic și zona din jurul Primăriei. Romanescu a avut-o în calcul dintotdeauna. Dar a preferat mai întâi să lucreze împreună cu echipa sa în cătunele comunei, acolo unde aveau nevoi cei ce l-au ales și abia mai apoi să se ocupe și de împrejurimile Primăriei. Iar modernismul și frumusețea simplă a amenajărilor din preajma primăriei le puteți vedea și dumneavoastră în galeria foto de mai jos. ”Ceea ce vedeți aici, în sona de centru civic al comunei, unde este Primăria și restul serviciilor pentru populație, este un proiect care aștepta demult să fie făcut. Dar nu am considerat o prioritate cum arată zona din jurul primăriei. Pentru mine prioritar a fost ca cetățeanu să circule pe drumuri bune, să aibă apă la robinet și pe urmă am considerat că e bine să facem și zona asta. Este un proiect pe buget local, bani care s-au strâns de-a lungul anilor în fondul de rulment al comunei. Totul a demarat undeva prin luna august a anului trecut. Și ce am făcut se vede. Urmează să completăm cu o frumoasă sală de sport de 180 de locuri, o sală modernă și vom închide ca și arhitectură zona din jurul primăriei”, a spus Costel Romanescu.
Saună și tratamente pentru bătrâni. Până și hainele murdare sunt îngrijite de Primărie
Un centru de zi pentru bătrâni a coborât tinda Raiului în comuna Păltiniș. Populația îmbătrânită până spre 70% din conviețuitori l-a determinat pe primar să gândească un complex de servicii care să le ofere bunicilor o bătrânețe mai ușoară. ” Căminul este dat în folosință din februarie. Sunt aproape 10 luni de când acest centru de zi funcționează cu toate motoarele în plin. E vorba de o echipă de îngrijitori la domiciliu, o masă caldă la bucătăria de acolo. Sunt îngrijite persoanele vârstnice care vin la centru. Bătrânii beneficiază de serviciile unui medic, ale unui kinetoterapeut și ale unui psiholog. Acolo beneficiază și de cabine de duș… Noi fiind dintr-o generație, așa, mai de din urmă, știm că marea majoritate a bunicilor noștri, a părinților noștri, s-au spălat așa cum au putu ei, la lighean sau la ciubăr, cum se spunea înainte. Acum fiecare bătrân care este înscris la acest centru de câte ori dorește de atâtea ori poate să meargă să facă un duș, poate să beneficieze de o saună, sau să facă orice exerciții îi sunt recomandate de medic, cu supravegherea asistentelor medicale din centru. Au posibilitatea să vină cu hainele lor, pe care nu pot să și le spele la mână. Serviciile se adresează doar bătrânilor din Păltiniș. După monitorizare vom vedea ce se va întâmpla. Multă lume mă întreabă ce se va întâmpla după terminarea finanțării din fonduri europene. Eu gândesc că începând cu noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, 2021 – 2027, să găsim o sursă de finanțare pentru ca acel centru să meargă mai departe. Sunt și alte posibilități. Dar eu mă gândesc tot la o finanțare europeană, pentru că știm că sunt cele mai sigure finanțări de care poate beneficia o comunitate”, a explicat primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu. Nici zonele limitrofe, periferice, ascunse ale comunei nu au fost uitate de către primar. Unde a fost nevoie de intervenția edilitară pentru ca viața să fie ”mai roz” primarul nu a stat pe gânduri. Fie că e vorba chiar și doar de oarece poduri care nu prea mai sunt motiv de laudă pentru primari în ultimul timp. Și noi am descoperit astfel de mici lucrări, dar importante pentru oameni . Așa că l-am interogat pe edil cum de s-a apucat de ele. Mai ales că a devenit o cutumă ca primarii să facă ce se poate la vedere, ca să fie văzuți și să se poată împăuna. ”Sunt niște poduri, pe niște afluenți, pâraie care se formează în timpul ploilor, sau Islovățul sau Volovățul care curg pe teritoriul comunei Păltiniș. Am făcut și acele poduri pentru că sunt foarte necesare în momente mai potrivnice, cu ploi abundente”, a punctat Romanescu.
”E bine să ai relații bune și cu unii și cu alții”, dacă vrei să faci ceva pentru comunitate
Nu ne-am putut abține să nu îl tragem de limbă pe neaoșul primar să aflăm cum stă cu politica și în ce măsură l-a afectat tradiționala dar nefireasca instabilitate a acesteia. Și răspunsul a fost a la Romanescu. ”Nu pot să spun că actul administrativ mi-a fost afectat de politic, pentru că niciodată eu nu le-am legat una de alta. Administrația este administrație, politica este politică. Ca drept dovadă și marea majoritate a finanțărilor din comuna Păltiniș sunt pe fonduri europene, iar celelalte de la bugetul național au venit indiferent că a fost la putere PSD sau PNL. Ca și administrator al unei comune, care depinzi de politic, e bine să ai relații bune și cu unii și cu alții, indiferent că ai tăi sunt în opoziție sau la putere. Eu totdeauna am fost un pacifist. Dacă am avut ceva de spus am spus în față. Că așa este normal, să nu vorbești pe la spate. Și cei care sunt cu capul pe umeri apreciază lucrurile astea. Decât să te perii prin față și să te mușc prin spate, mai bine îți spun în față ceea ce greșești. Dar știți cum e. La noi, mai nou, politicul se cam supără dacă îi spui unde greșește. Mă refer la politicul de mai sus, de la județ sau de la București”, consideră primarul Costel Romanescu.
Se caută politicieni cărora le place să li se spună ”Să trăiți, am înțeles”!
Știindu-l ca fiind unul dintre veteranii administrației publice locale și un politician de vârf și vază al județului, dar și că de multe ori opiniile sale nu au coincis cu cele ale protipendadei politice județene sau naționale, l-am întrebat dacă nu a primit vreo săpuneală pentru că nu admite să stea cu capul sub ciubota potentaților vremii. Răspunsul a fost unul demn de un diplomat. Nu degeaba cu ceva vreme în urmă a fost unul dintre cele mai vehiculate nume pentru fotoliul de prefect al județului. ”E drept că, pe undeva, am mai fost văduvit de anumite fonduri, e drept că am mai avut și piedici în accesarea anumitor programe naționale… E drept că asta m-a ambiționat… Problema știți cum e … În ziua de astăzi se caută politicieni cărora le place să li se spună – Să trăiți, am înțeles! – Sau cei care sunt în slujba lor să facă lucrul ăsta. Eu nu o să fac niciodată lucrul ăsta. Consider că toți suntem în slujba cetățeanului, indiferent că ești ministru sau primar. Dacă ar merge pe aceeași gândire sănătoasă, domnule, indiferent ce ar fi, hai să lăsăm ceva în urma noastră, să se vadă urma trecerii noastre printr-o funcție, ca lumea să-și amintească”, a susținut primarul comunei Păltiniș.
Românii așteaptă sprijin, nu numai să facem gargară
L-am mai întrebat pe primar ce își dorește să îi aducă Moș Crăciun sau divinitatea pentru anul ce urmează, pentru că tot e aproape cumpăna dintre ani. ”Mi-aș dori atât eu, cât și românii, nu numai românii noștri dragi din Păltiniș sau din Botoșani, să trecem peste această nenorocire care este coronavirusul, să fie sănătoși, cu putere de muncă și să fim un pic mai buni. Ca în pilda aia din Biblie, care este corect să pună mâna pe piatră, care nu să meargă mai înainte și să își recunoască propriile greșeli și să facem ceva și pentru țara asta, măcar în ceasul al… treisprezecelea. Nu al doisprezecelea, că suntem de mult în ceasul al treisprezecelea. Și românii așteaptă de la noi, politicienii, să venim și în sprijinul lor. nu numai să facem gargară”, a conchis edilul Costel Romanescu.
Copiilor noştri li se pregăteşte, inconştient, o lume de joben ciuruit, din care niciodată nu iese iepuraşul. Doar panglicile politicilor sociale roase de moliile cu ştaif din ultimele decenii.
Suntem oropsiţi, suntem disperaţi, manipulaţi până acolo încât ne bucurăm să fim masa de manevră a unora şi să susţinem că aşa e normal.
Acum îl înţeleg pe Cioran, dar îl înţeleg mai bine şi pe Preda.
Şi mă gândesc iar, cu groază, la copilul meu.
Cel puţin eu nu îmi doresc să ştiu că micuţul meu va fi singur, cu sufletul desculţ, prin jungla mileniului III !
https://curierulsatelor.ro/wp/2019/10/16/cu-sufletul-descult-prin-jungla-mileniului-iii-editorial/
More Stories
Continuă înscrierile pentru festivalul concurs ”Mlădițe Dângenene”
Cea mai ”tare” tabără pentru copii organizată cu Cercetașii Cutezătorii la Bălușeni
OFSD Botoșani: „Tabăra bucuriei” pentru copiii cu deficiențe de vedere