Prima pagină » Video Tudora, comuna nepoților lui Ștefan Cel Mare și destoinicia primarului Cocoreanu

Video Tudora, comuna nepoților lui Ștefan Cel Mare și destoinicia primarului Cocoreanu

0

Tudora este comuna compactă, fără sate. Din acest motiv este și cea mai mare, cu 5176 de locuitori într-un singur sat. Despre Tudora se poate spune fără frica de a greși, sau nu prea mult, că este comuna nepoților domnitorului Ștefan Cel Mare. Denumirea localității cu un singur sat vine de la numele unei tinere ce se afla la curtea domnitorului, în Cetatea Neamțului. Despre Tudora se spune că era înaltă, subțire și fermecătoare, ca în celebrul cântec popular. Și domnitorul Moldovei s-a îndrăgostit de ea. Doamna Moldovei, Voichița, nu prea privea cu ochi buni ”greșelile” lui Ștefan Cel Mare. Într-o noapte, când domnitorul era plecat la o bătălie cu turcii, Voichița l-a trimis pe un soldat, apropiat al familiei domnitorului, să o ducă pe Tudora într-o pădure și să o omoare. Soldatul, om milos, nu a omorât-o Au traversat munți și văi, au ajuns în locul actualei comune, unde era un sătuc mititel și au rămas amândoi acolo. Cu timpul au întemeiat localitatea care astăzi îi poartă numele, Tudora. Soțul Tudorei ar fi murit în război. Cei doi, spun scrierile vechi, ar fi avut patru copii. Dar, ulterior, Ștefan Cel Mare a regăsit-o pe Tudora în sătucul dintre dealuri, i-a făcut danie câteva moșii până la Dolhasca și mai trecea pe la ea, de câte ori avea treburi în această parte. Așa se face că, peste ani, Tudora a ajuns să aibă 7 copii, că deh, se știe, domnitorul Ștefan Cel Mare era tare iubăreț.

După sute de ani de … evoluție, comuna Tudora are în sfârșit un primar care vrea să demonstreze că tudorenii sunt vrednici de moștenirea de gospodari lăsată de înaintași. Primul an din primul său mandat a fost încheiat cu multe planuri de viitor, pentru dezvoltarea comunei Tudora. ”Am avut foarte multe provocări pentru că am început foarte multe proiecte. Am avut de luptat cu mentalități. Să știți că nu toți oamenii sunt receptivi. Pe mulți parcă îi sperie noutatea. Nu știu cum să procedeze, cum să reacționeze. Dar, ușor-ușor, o să încercăm să le explicăm că pentru a face un lucru de durată trebuie și sacrificii. Și aici mă refer la canalizare, pentru că este cel mai mare disconfort pe care îl avem acum. Drumurile noastre erau foarte bune, chiar dacă unele dintre ele erau pietruite. Acum sunt aproape distruse din cauza lucrărilor de canalizare. Dar în 2022 lucrările de canalizare vor fi gata și vom avea și drumurile reparate”, ne-a spus primarul Constantin Cocoreanu.

Multe dintre proiectele pe care edilul vrea să le finalizeze au fost preluate de la predecesorul său. Dar vorbim de proiecte preluate în stadii incipiente. ”Erau niște hârtii, studii de fezabilitate și proiecte tehnice. Practic, din octombrie 2020, de când am preluat mandatul, au început lucrările. Am două corpuri de clădire ale Școlii Gimnaziale Tiberiu Crudu care sunt reabilitate și extinse. Vreau să vă spun și o spun cu mândrie, pentru că știu ce înseamnă civilizație. Suntem comuna unde nu mai avem wc în curte la școală. Avem un dispensar medical pe care, de asemenea, ne-am gândit noi să-l reabilităm și să-l extindem. Va fi un dispensar cu 22 de camere. Deci va fi un mic spital. Avem un parc ce este mândria noastră și am zis că trebuie făcut ceva și cu acesta. Ne gândim să facem ziua satului, pe 29 iunie, bineînțeles, dacă vom avea voie și nu vor mai fi restricții. Este un parc unde a fost prima bisericuță din sat și îl vom moderniza. Vom face un grup sanitar, un foișor, un loc de joacă pentru copii, nu mi vorbesc de bănci, lămpi de iluminat și așa mai departe. Dispensarul se va finaliza prin februarie, școlile s-au finalizat, apă avem adusă, va trebui să facem racordurile, avem proiect depus pentru 14 km de asfalt, mergem înainte”, a mai spus primarul comunei Tudora.

”Lucrez în administrație din anul 2008 și sunt conștient că singura noastră șansă de a ne dezvolta sunt proiectele, sunt fondurile europene și atragerea de investitori. Și am ajuns la un punct fierbinte. Noi avem cea mai mare rezervație de tisa din țară. Drumul care duce la rezervația de tisa este pietruit. Era în administrarea silvicului. Am încercat să-l preluăm noi. Asfaltându-l vom facilita deplasarea turiștilor acolo. Este o priveliște extraordinară”, a adăugat edilul. De altfel, acesta are în vedere și înființarea unui festival al tudorenilor.

Mulți primari, odată ajunși în scaunul de edil, continuă să îi separe pe cetățeni în ”ai mei” și ”ai lor”, pre criterii politice și simpatii partinice. La Tudora, lucrurile nu mai stau așa. Constantin Cocoreanu ne-a mărturisit că, la primirea responsabilității de primar a dezbrăcat haina politică și o poartă cu mândrie și, speră el, cu demnitate pe cea administrativă. ”Pentru că așa consider eu că trebuie să fie un primar. Nu poți să fii primarul PSD-ului, al PNL-ului sau … UDMR-ului. Ești primarul întregii localități. Chiar dacă nu te-au votat toți. Și eu încerc să respect cu sfințenie acest lucru. Poate câte o dată mai multă atenție le dau celor care știu că nu m-au votat. Pentru a le arăta că le respect opinia”, susține primarul tudorenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *