Prima pagină » Cea mai europeană comună există în Botoșani. Localitatea unde viitorul a început ”ieri”

Cea mai europeană comună există în Botoșani. Localitatea unde viitorul a început ”ieri”

0
  • Mobilier stradal cu încărcare solară și wi-fi * Stații de autobuz cu încărcare solară * Stații de încărcare pentru automobile electrice * Tablete, laptop-uri, table interactive și camere web pentru elevi * Reabilitare și eficientizare energetică a sediului Primăriei Ibănești * Plată online a impozitelor, registru agricol online. Toate fac parte din agenda actuală a primarului din comuna Ibănești, județul Botoșani. În comuna Ibănești deja, de ceva vreme, discuțiile nu se mai poartă la nivelul cutumiarelor sintagme ”am vrut”, ”dacă vom reuși”, ”dacă vom găsi suport”, ”în următorul mandat”, sau confortabilul paravan al primarilor de mucava – ”ehei, câte n-aș face, dar…”. În comuna Ibănești, primarul, administrația publică locală și cetățenii sunt deja SMART. Jules Verne, celebrul nuvelist, promotor al romanului SF, dacă ar trăi, cu siguranță ar creiona o carte de succes care s-ar intitula ”Ibănești – SMART Village”.

Ibănești – SMART Village

Urmând exemplul marilor orașe europene, primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț, și-a propus să faciliteze accesul tinerilor din comună la internet prin achiziționarea de mobilier urban inteligent cu încărcare solară și sistem de internet Wi-Fi. Pentru că astfel de investiții nu sunt ieftine deloc, se încearcă obținerea unei finanțări europene. Astfel, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 36/18.05.2022, se aprobă participarea in cadrul proiectului si depunerea cererii de finantare cu titlul “Amenajare spatii publice din comuna Ibanesti cu mobilier urban inteligent” Obiectivul de investitii este propus a fi finantat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, componenta C10 – Fondul Local si prin fonduri de la bugetul local. In comuna Ibanesti exista un interes deosebit pentru dezvoltarea conceptului de Smart Village, in ultimii ani, in acest sens, fiind accesate si implementate proiecte de investitii in infrastructura wi-fi gratuita in spatiile publice din comuna, in sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public, dezvoltarea unei platforme online care sa ofere cetatenilor un contact cat mai facil intre cetateni si administratia publica locala, dezvoltarea unui sistem de înregistrare și emitere a documentelor online, etc. Prin implementarea obiectivului se doreste amenajarea unor spatii publice din comuna Ibanesti cu: -banci inteligente, dotate cu panouri fotovoltaice si porturi USB -statii de autobuz cu incarcare solara, panou interactiv LCD pentru afisaj, porturi incarcare USB -stalpi de iluminat inteligent, dotat cu punct interactiv de vizualizare informatii, modul de wifi pentru wifi gratuit. -panouri de afisaj digitale, conectate la sediul Primariei Ibanesti, pentru a inlocui vechile puncte de afisaj din comuna clasice. Proiectul face parte din obiectivele cu prioritate ridicata din cadrul “Strategiei de dezvoltare durabila a comunei Ibanesti pentru perioada 2021-2030”. Se urmaresc atingerea urmatoarelor obiective, prin prezentul proiect: – imbunatatirea si eficientizarea serviciilor oferite catre populatie; – amenajarea spatiilor publice cu tehnologii verzi, moderne, eficiente; – motivarea tinerilor de a petrece timpul in aer liber; – cresterea calitatii vietii in Comuna Ibanesti; – eliminarea decalajelor digitale dintre zonele urbane și cele rurale Investitiile vor fi amplasate in zone publice, apartinand domeniului public al Comunei Ibanesti.

Comună VERDE, mai puțin poluată

Comuna Ibănești va avea două stații de încărcare pentru vehicule electrice! O comună VERDE, mai puțin poluată! Primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț, a inițiat un proiect de hotărâre privind realizarea unui Studiu de Fezabilitate (SF), pentru a amplasa în comună două stații de încărcare pentru vehicole electrice. Astfel, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 37/18.05.2022, se aprobă participarea in cadrul proiectului si depunerea cererii de finantare cu titlul “Instalarea de stații de încărcare pentru vehiculele electrice in comuna Ibanesti, judetul Botosani” In ultimii ani, Comuna Ibanesti a accesat diverse proiecte de investitii, prin care s-a dezvoltat infrastructura de baza, infrastructura scolara, cat si gama de servicii publice si sociale pe care autoritatile publice locale le pot oferi cetatenilor Comunei Ibanesti. In comuna Ibanesti exista un interes deosebit pentru realizarea de investitii in tehonologii moderne, in ultimii ani, in acest sens, fiind accesate si implementate proiecte de investitii in infrastructura wi-fi gratuita in spatiile publice din comuna, in sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public, dezvoltarea unei platforme online care sa ofere cetatenilor un contact cat mai facil intre cetateni si administratia publica locala, dezvoltarea unui sistem de înregistrare și emitere a documentelor online, etc. Oportunitatea investitiei este data de linia deschisa de finantare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – I.1.3 Mobilitatea urbană verde – asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Se urmaresc atingerea urmatoarelor obiective, prin prezentul proiect: – imbunatatirea si eficientizarea serviciilor oferite catre populatie; – amenajarea spatiilor publice cu tehnologii verzi, moderne, eficiente; – motivarea populatiei din comuna Ibanesti si nu numai de a achizitiona autovechicule verzi. – cresterea calitatii vietii in Comuna Ibanesti; Se vor instala doua stații de încărcare pentru vehiculele electrice (fiecare cu cate două puncte de reîncărcare per stație și o putere de peste 50kW): -un amplasament in localitatea Ibanesti, comuna Ibanesti, judetul Botosani, cu acces la drumul judetean DJ291D. -un amplasament in localitatea Dumbravita, comuna Ibanesti, judetul Botosani, cu acces la drumul national DN29A. Continuăm să dezvoltăm Ibăneștiul!

Educație modernă, viitor sigur

Administrația ibăneșteană achiziționează tablete, laptop-uri, table interactive, camere web și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice în mediul on-line pentru elevi și profesori! În urma Hotărârii de Consiliu Local nr. 30/18 mai 2022, se aprobă proiectul “Achizitia de echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice în mediul on-line pentru Scoala „Mihail Sadoveanu”, Dumbravita”. Una dintre măsurile adoptate prin ”ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 144 din 24 august 2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2” se referă la asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul on-line. În acest sens, măsura are în vedere dotarea elevilor cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităților didactice să se poată desfășura on-line, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii și cu ceilalți elevi, precum și pentru a preveni riscul de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, fapt care ar pune în pericol desfășurarea în condiții normale a tuturor activităților didactice necesare procesului de învățământ. „În urma unui dialog constant și constructiv pe care l-am avut cu profesorii instituțiilor de învățământ din comună, am depus un proiect pe fonduri europene nerambursabile, care are ca principal scop achiziția de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice on-line în comuna Ibănești. Spre bucuria noastră, am aflat că proiectul a fost admis la finanțare, urmând ca în perioada următoare să se semneze contractul. Educația primează în comuna Ibănești!“, a afirmat primarul Romică Magopeț.

O primărie modernă – casa de oaspeți a comunității locale

Sediul Primăriei Comunei Ibănești urmează a fi reabilitat. Astfel, prin Hotărârea de Consiliu Local numărul 32/18 mai 2022, s-a aprobat participarea în cadrul proiectului si depunerea cererii de finantare cu titlul “Reabilitarea sediului Primariei comunei Ibanesti, judetul Botosani” in cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/ I.3. Sediul Primariei comunei Ibanesti a fost dat in folosinta in anul 1998, fiind construit din caramida, cu fundatie din beton, sarpanta din lemn, acoperita cu tabla. Cladirea Primariei Ibanesti nu a fost reabilitata termic, decat in masura nesemnificativa (inlocuire tamplarie PVC, lucrare realizata in anul 2006, care nu corespunde standardelor actuale) de la momentul constructiei pana in prezent, fiind necesare lucrari importante in aceasta privinta, cat si interventii capitale asupra instalatiilor termice si electrice, subdimensionate si ineficiente, prezenta oportunitate de finantare reprezentand o sansa unica de a aduce cladirea Primariei Ibanesti la standardele de eficienta energetica, standardele de securitate la incendiu si de calitate in constructii actuale. Prin realizarea acestui proiect, se urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: -Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; -Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; -Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie; -Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior; – Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri; – Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; ,,Este necesară reabilitarea sediului primăriei, pentru că este o clădire veche și improprie pentru desfășurarea activității angajaților. Locuitorii comunei merită să intre cu drag într-o primărie și să li se ofere condiții optime în a-și rezolva diferite probleme.” spune Primarul Comunei Ibănești, Romică Magopeț.

Gospodarii conectați direct la tehnologiile viitorului

În data de 18 mai 2022, Consilierii Locali din comuna Ibănești au aprobat Hotărârea numărul 38, prin care se acceptă participarea in cadrul proiectului si depunerea cererii de finantare cu titlul ,,Platforma de servicii publice digitale pentru Comuna Ibanesti” in cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/ I.1.2. Prin implementarea acestui proiect, se doreste oferirea de servicii publice digitale de catre comuna Ibanesti, care sa includa: -posibilitatea de vizualare online, printr-un cont client, a cuantumului impozitelor, cat si posibilitatea de plata online a taxelor si impozitelor locale; -integrarea platformelor software de registru agricol, taxe si impozite, registratura, etc; -alte servicii digitale care pot eficientiza relatia dintre serviciile publice locale si cetateni, cat si activitatile Primariei comunei Ibanesti. Se urmaresc atingerea urmatoarelor obiective, prin prezentul proiect: – imbunatatirea si eficientizarea serviciilor oferite catre populatie; – cresterea gradului de satisfactie al cetatenilor privind calitatea serviciilor oferite catre populatie; – cresterea calitatii vietii in Comuna Ibanesti; – eliminarea decalajelor digitale dintre zonele urbane și cele rurale.

Primăria Ibănești doreşte să actualizeze, în format digital, Planul Urbanistic General al comunei. Astfel, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 29/15 mai 2022, se aprobă participarea in cadrul proiectului si depunerea cererii de finantare cu titlul “ Plan Urbanistic General în format digital pentru Comuna Ibanesti, judetul Botosani” in cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/ I.4. Planul Urbanistic General al Comunei Ibanesti, în forma actuală, nu mai răspunde nevoilor de dezvoltare durabilă, exigențelor cetățenilor, ale mediului de afaceri și ale administrației. Obiectivul este de a îmbunătăți cadrul de planificare teritorială prin documente și proceduri simplificate și digitalizate de amenajare a teritoriului apartinand UAT Ibanesti, un acces sporit și transparent la documentele de planificare spațială și teritorială. ,,Planurile urbanistice sunt documente extrem de importante pentru orice administraţie locală. PUG-ul comunei avea nevoie de o actualizare şi, din moment ce trăim în era informatizării, ne-am gândit că este obligatoriu ca această actualizare să fie făcută în format digital. astfel încât oricine să poată avea acces la informaţii actualizate privind documentaţia de urbanism.” a afirmat Primarul Comunei Ibănești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *