ianuarie 24, 2025

Ministrul care lipsește Botoșaniului

Puține personalități ale județului Botoșani au avut ”trecere” în guvernele ce s-au succedat în România de după falsa revoluție dela 1989. Și mă gândesc la posturi de decizie primară în guverne, nu la ”trepăduși” ascunși prin cabinetele ministeriale, pe criterii de gintă și misiuni pur politice. Am spus ”puțini” pentru că am avut și figuri marcante, oameni pe care chiar confrații de luptă politică, anterior, nu dădeau doi bani, dar care au dovedit că sunt devotați județului. E drept, au fost prea vremelnici pe acele funcții. Când nu au mai percutat cum dictau mecanismele partinice, au fost maziliți. Mai avem și acum. Dar…șterse, terne, vagi, oameni sclipitori din când în când. Cu excepția ministrului Marius Budăi care a ajuns să fie iubit în județ mai mult decât neamțul de la Cotroceni. Personal nu aș băga mâna în foc pentru el dacă mă gândesc la caracterul său, ascuns de multe ori, la empatia de care încă nu sunt sigur că este capabil. Dar cât timp își face treaba pentru care este plătit de popor, închizi ochii la prostiile de șmecheraș de provincie și îi dai votul. Politic.

Botoșaniului, ca și altor județe, le-a lipsit în ultimele trei decenii un ministru care să fie concentrat pe dezvoltarea durabilă a județului, pe scoaterea din trendul de dezvoltare de ochii lumii și superficial. Și avem astfel de oameni. Dar, repet ce am spus dintotdeauna: avem astfel de oameni, fie la PNL fie la PSD sau rătăciți prin partide bune doar de prins la reverul parveniților. Dar mai avem și talentul cultivat în toate partidele de a nu-i lăsa să acceadă ”mai sus”, sau de a-i eclipsa pentru simplu fapt că șefii lor de partide, de aici sau din capitală, se îndoiesc de docilitatea lor, sau sunt convinși că ajunși în posturi cheie ar face prea mult bine județului și nu ar mai putea fi doborâți sub mediocritatea utilă a altora. Un astfel de om, de care județul duce lipsă și care ar ridica ștacheta dezvoltării Botoșaniului este actualul senator Cristian Achiței. Încă de pe când robotea ca vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani am spus că un om cu pregătirea sa reală și cu determinarea sa ar fi ideal pentru județ în Guvern. Sigur că opinia mea este privită ca vorbă de clacă. Mai ales că nu a convenit adesea unor pseudo-lideri politici. Dar timpul va dovedi, ca aproape întotdeauna , că am dreptate. Cristian Achiței se bate asemeni legendarului Greuceanu cu tot ce poate pentru dezvoltarea județului. Dar mijloacele legale și pârghiile de care dispune ca parlamentar sunt limitate. Și spun asta cunoscând foarte bine ce ”făină” se macină în Parlament, după o perioadă în care ca și consilier parlamentar am fost implicat direct în actul legiferator. Dar, indiferent în ce pătrățel al tablei de șah politic a fost mutat, actualul senator Cristian Achiței a dovedit pasiune și dăruire pentru dezvoltarea județului. Dincolo de persuasivele acțiuni de partid. Iată de ce voi continua să susțin că la Ministerul Transporturilor un ministru precum Cristian Achiței ar fi ideal. Și să fie lăsat să muncească. Așa cum a făcut-o de-a lungul timpului în funcțiile pe care le-a deținut în administrație, în politică, sau în forurile legiferatoare.

Cristian Achiței s-a format ca inginer de drumuri și este un profesionist care a parcurs pas cu pas toate etapele profesionale. La fel a procedat și în politică: de la simplu inginer la inspector de specialitate la Inspectoratul în Construcții și vicepreședinte al Consiliului Județean, de la simplu membru de partid la președinte al organizației de tineret, secretar general sau vicepreședinte.

În toate etapele acestui parcurs, Cristian Achiței și-a stabilit două repere, două puncte arhimedice pe care toată evoluția sa s-a sprijinit temeinic: a dus la bun sfârșit toate proiectele în care s-a implicat și și-a dorit necontenit să dezvolte sau să contribuie la dezvoltarea județului Botoșani.

De numele său și de implicarea directă se leagă investiții precum finalizarea reabilitării Spitalului Județean Botoșani cu fonduri europene, finalizarea reabilitării Complexului Monahal Mănăstirea Coșula cu fonduri europene, modernizarea drumurilor județene Botoșani-Curtești-Cristești, Călărași-Libertatea, Copălău-Cerbu-Dracșani, Pădureni-Coșula-Buda sau construcția și reabilitarea a peste 20 de poduri.

Din decembrie 2016, de când botoșănenii l-au trimis în Parlamentul României, întâi ca deputat, apoi, în 2020 ca senator, Cristian Achiței și-a concentrat toată atenția și eforturile pe două direcții complementare.

Pe de o parte a participat activ la procesul legislativ – aici s-a bătut permanent pentru păstrarea valorilor democratice, pentru menținerea statului de drept, pentru stoparea atacurilor permanente ale PSD asupra justiției din Romania.

Pe de altă parte, s-a concentrat pe folosirea tuturor pârghiilor legale avute la dispoziție pentru promovarea proiectelor majore privind infrastructura rutieră a județului Botoșani: Drumul Național DN 28B Botoșani-Tg. Frumos și Drumul Național DN 29D Botoșani- Ștefănești.

”Nu las niciodată un lucru neterminat. Orice proiect în care m-am implicat de-a lungul timpului a fost finalizat. Este principalul motiv pentru care voi continua să mă bat, folosind toate resursele de care dispun, pentru că acest județ să aibă infrastructura necesară dezvoltării economice”, a apreciat senatorul Cristian Achiței.

Cel care a fost cel mai iubit primar al Botoșaniului, până când ”interese obscure” au pornit tăvălugul discreditării sale și eliminarea de la butoanele deciziilor publice, Cătălin Mugurel Flutur, spunea, succint, despre Cristian Achiței că este ”serios, pozitiv, corect, implicat, activ, un om care duce la bun sfârșit toate proiectele în care se implică”.