Dorinel Cosma, senator, mesaj pentru femeile de la sat de ziua lor

Să ne amintim de femeia de la sat în fiecare zi, nu doar de ziua ei
Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită, în fiecare an, la 15 octombrie 2007 pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.
Femeile au, peste tot, în lume, o zi a lor. Când se simt cele mai frumoase, cele mai importante, cele mai minunate. Nu-i vorbă, femeile – și e firesc să fie astfel – trebuie să se simtă mereu importante. Pentru că nici frunza-n dud nu se mișcă fără implicația și aportul lor.
Dar există o zi, chiar internațională (și nu știu dacă toată lumea știe), a femeilor din mediul rural. Această zi, internațională, cum am spus, a femeilor din mediul rural, se învârte, încă, între necesitate și recunoștință.

Oficial, în lume, ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită la 15 octombrie 2008 și a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite printr-o rezoluție dată în decembrie 2007.
Ceea ce puțini știu, cu 9 ani înainte ca ONU să decidă celebrarea femeii de la sate , România a făcut un prim pas, la Moeciu, în județul Brașov, unde a fost sărbătorită ziua internațională a femeii din mediul rural, pentru prima dată în România și în lume.
Femeile şi fetele din mediul rural joacă roluri esenţiale în sistemele alimentare – de la producţie, până la prelucrare, preparare, consum şi distribuţie a alimentelor – precum şi în asigurarea nutriţiei gospodăriei şi a comunităţii. Cu toate acestea, relaţiile inegale între femei şi bărbaţi în gospodărie şi societate, normele şi practicile discriminatorii de gen, violenţa predominantă împotriva femeilor şi fetelor şi ponderea disproporţionată a acestora în îngrijirea şi munca domestică neplătite, duc la un acces inegal la alimente şi la o experienţă sporită a foamei, malnutriţiei, subnutriţiei şi insecurităţii alimentare.
Să nu uităm nici că femeile din mediul rural au fost în primele linii de reacție la pandemie, chiar dacă munca lor casnică neplătită a crescut în condițiile stării de urgență și mobilitate restricționată.
Deloc de neglijat sunt și statisticile care arată că 4,2% dintre femeile manageri în agricultură au sub 35 de ani și 42% au peste 65 de ani, ceea ce sugerează o scădere a procentului pentru următorii ani.
Iată de ce trebuie să identificăm măsuri immediate și reale de sprijinire a femeilor din mediul rural și să ne amintim de importanța și nevoile lor în fiecare zi, nu doar atunci când o celebrăm, demagogic, o dată pe an.
Dorinel COSMA
Senator

Copiilor noştri li se pregăteşte, inconştient, o lume de joben ciuruit, din care niciodată nu iese iepuraşul. Doar panglicile politicilor sociale roase de moliile cu ştaif din ultimele decenii.
Suntem oropsiţi, suntem disperaţi, manipulaţi până acolo încât ne bucurăm să fim masa de manevră a unora şi să susţinem că aşa e normal.
Acum îl înţeleg pe Cioran, dar îl înţeleg mai bine şi pe Preda.
Şi mă gândesc iar, cu groază, la copilul meu.
Cel puţin eu nu îmi doresc să ştiu că micuţul meu va fi singur, cu sufletul desculţ, prin jungla mileniului III !
https://curierulsatelor.ro/wp/2019/10/16/cu-sufletul-descult-prin-jungla-mileniului-iii-editorial/