Prima pagină » Dorinel Cosma, senator, mesaj pentru femeile de la sat de ziua lor

Dorinel Cosma, senator, mesaj pentru femeile de la sat de ziua lor

0

Să ne amintim de femeia de la sat în fiecare zi, nu doar de ziua ei

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită, în fiecare an, la 15 octombrie 2007 pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Femeile au, peste tot, în lume, o zi a lor. Când se simt cele mai frumoase, cele mai importante, cele mai minunate. Nu-i vorbă, femeile – și e firesc să fie astfel – trebuie să se simtă mereu importante. Pentru că nici frunza-n dud nu se mișcă fără implicația și aportul lor.

Dar există o zi, chiar internațională (și nu știu dacă toată lumea știe), a femeilor din mediul rural. Această zi, internațională, cum am spus, a femeilor din mediul rural, se învârte, încă, între necesitate și recunoștință.

Oficial, în lume, ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită la 15 octombrie 2008 și a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite printr-o rezoluție dată în decembrie 2007.

Ceea ce puțini știu, cu 9 ani înainte ca ONU să decidă celebrarea femeii de la sate , România a făcut un prim pas, la Moeciu, în județul Brașov, unde a fost sărbătorită ziua internațională a femeii din mediul rural, pentru prima dată în România și în lume.

Femeile şi fetele din mediul rural joacă roluri esenţiale în sistemele alimentare – de la producţie, până la prelucrare, preparare, consum şi distribuţie a alimentelor – precum şi în asigurarea nutriţiei gospodăriei şi a comunităţii. Cu toate acestea, relaţiile inegale între femei şi bărbaţi în gospodărie şi societate, normele şi practicile discriminatorii de gen, violenţa predominantă împotriva femeilor şi fetelor şi ponderea disproporţionată a acestora în îngrijirea şi munca domestică neplătite, duc la un acces inegal la alimente şi la o experienţă sporită a foamei, malnutriţiei, subnutriţiei şi insecurităţii alimentare.

Să nu uităm nici că femeile din mediul rural au fost în primele linii de reacție la pandemie, chiar dacă munca lor casnică neplătită a crescut în condițiile stării de urgență și mobilitate restricționată.

Deloc de neglijat sunt și statisticile care arată că 4,2% dintre femeile manageri în agricultură au sub 35 de ani și 42% au peste 65 de ani, ceea ce sugerează o scădere a procentului pentru următorii ani.

Iată de ce trebuie să identificăm măsuri immediate și reale de sprijinire a femeilor din mediul rural și să ne amintim de importanța și nevoile lor în fiecare zi, nu doar atunci când o celebrăm, demagogic, o dată pe an.

Dorinel COSMA

Senator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *