septembrie 7, 2024

Fachirul naiurilor de la Darabani și îngerii din anturajul său

Despre secretele meșteșugirii naiurilor și fluierelor sale am scris cu vreo 2 ani în urmă. Între timp acestea au primit confirmarea timpului și a unor artiști din lumea largă. Numele meșterului care le făurește începe să devină etalon în lumea muzicii populare. Este căutat de artiști din țară dar mai ales din Republica Moldova. Un talent și abilități unice l-au îndreptat să se îndrepte către această îndeletnicire și de atunci duce o competiție unică, zilnică, de autodepășire. Iar când ceea ce faci primește și o părticică din sufletul tău , rezultatele nu pot fi decât pozitive.

Cristian Rîmbu nu mai este un nume nou la rampa muzicii și a confecționării instrumentelor muzicale de suflat. Cu sârguință și multă dăruire și-a făcut loc în acest univers mirific al muzicii populare. Dacă totul a pornit de la studiu individual, inițial, între timp, Cristian a devenit și student al școlii de artă din Târgu Jiu, unde l-a cunoscut pe celebrul Ștefan Popescu și pe fiul acestuia și unde studiază naiul pe partea de interpretare instrumentală, dar și tainele meșteșugirii instrumentelor muzicale. Și asta mai mult pentru a avea oarece studii în domeniu. Pentru că încă de la început instrumentele sale au încântat mulți artiști, pentru că acesta este darul său de la Dumnezeu. Iar când Dumnezeu vrea să își desăvârșească lucrarea printr-un muritor, nu are nevoie de diplome și nici nu este cale de întors.

Între timp, Cristian Rîmbu a avut nimeroase apariții televizate, la diverse posturi TV din țară. De asemenea, colaborează cu mai multe tarafuri și formații de muzică populară din țară și din Basarabia. Ba chiar diverși meșteri populari din țară și din afara granițelor îl contactează adesea pentru a se consulta în diverse chestiuni privind perfecțiunea obținerii sunetelor instrumentelor lor.

O tânără din alt județ a obținut un frumos trofeu la un festival național cu un nai realizat de Cristian Rîmbu. Naiul său răsună adesea la petrecerile la care sunt invitate o serie de formații din Botoșani, precum ”Hyperion” a îndrăgitului interpret Constantin Petrescu, din Botoșani, sau formația ”Folclor” din Basarabia. Cu drag dă glas naiului și în formația Sergiu Band din Suceava, sau își încarcă bateriile sufletului în cadrul ansamblului coral de la George Enescu, coordonat de cunoscuta Gheorghina Gușulei.

De curând a început să călăuzească pașii a 12 tineri elevi ce vor să deslușească tainele naiului. Aceștia l-au căutat din diverse colțuri ale Botoșaniului și ale țării pentru ore de muzică sub îndrumarea lui Cristian. Chiar și o măicuță, Iustina, de la o mănăstire din țară, fascinată de sunetele naiurilor marca Rîmbu, l-a căutat, l-a găsit acasă, la Darabani și a deprins primele secrete ale muzicii și folosirii naiului astfel încât acesta să rezoneze îngerește.

Nu pot să nu relatez o întâmplare cu semnificați aparte, chiar dacă în modestia sa Cristian Rîmbu nu îi acordă prea mare importanță. Un tânăr de prin țară, cu ceva vreme în urmă, l-a căutat pentru a-i face un nai. S-au văzut, au discutat și naiul râvnit a ajuns la tânărul respectiv. Din momentul acela a început și succesul tânărului. A participat cu brio la un festival cu ștaif din țară. Acolo l-aîntâlnit pe inegalabilul naist Gheorghe Zamfir. Într-o pauză i-a prezentat naiul lui Rîmbu și l-a rugat să îl analizeze. Tânărul l-a rugat pe maestrul Zamfir să îi dea un autograf pe naiul făcut de Rîmbu, dacă e bun. Dacă nu să i-l dea înapoi fără nicio semnătură. După analiza de rigoare, răspunsul maestrului Zamfir a fost scurt și edificator: ”ce e bun, e bun. Nu poți să spui altceva”. Și și-a pus antetul (autograful cerut) pe naiul lui Rîmbu.

Cel care ”i-a pus naiul în mână” lui Rîmbu, cu ani în urmă, a fost Gheorghe Danilescu din Republica Moldova. Acum, după câțiva ani de strădanie și perseverență, profesorul, adesea, își sună elevul pentru a se consulta asupra unor detalii tehnice, sau, invers, elevul încă își sună profesorul pentru confirmarea unor opinii sau aprofundarea unor tehnici de confecționare a instrumentelor muzicale.

Cu origini genealogice în Republica Moldova, Cristian este bucuros de fiecare întâlnire sau colaborare cu românii de peste Prut. O bucurie pentru el este de fiecare dată întâlnirea, spre exemplu, cu Alexandru Gurgurov de la Orchestra Folcor din Republica Moldova, sau cu celebrul folclorist, interpret și rapsod Tudor Unguranu de la ansamblul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Dar neîntreruptă este și legătura cu Vasile Iovu, cel considerat la nivel internațional un fel de zeu al naiului. De la Iovu a deprins Cristi multe secrete ale confecționării naiurilor, iar sfaturile maestrului îi sunt utile de fiecare dată, astfel încât ceea ce meșteșugește el să poată deveni liant între sufletul românesc și perfecțiunea sunetelor ce leagă cerul cu pământul mai facil decât orice formulă magică.

Și universul Rîmbu nu se oprește aici. Acestea sunt doar câteva impresii de cronicar, după o revedere la el acasă, săptămâna trecută. Mă bucur că tot ce am scris despre el cu ani în urmă s-a confirmat și a fost chiar preluat de alți gazetari de prin țară. Dar sunt convins că tânărul Cristian Rîmbu, de la Darabani, va deveni un nume cu și mai mare rezonanță în universul muzicii bune și vom continua să auzim de el.

Între timp, acesta poate fi contactat pe pagina sa de facebook ( https://www.facebook.com/rimbu.cristian ), sau pe tiktok, unde în clipele de răgaz mai socializează cu cei ce îl apreciază și unde se găsesc și datele de contact.

Iar noi vom reveni, treptat, cât ne va îngădui Dumnezeu, cu mărturii despre acest fenomen botoșănean.