septembrie 7, 2024

Peste 99 de milioane de ron investiții în 2 ani la Corni

Comuna Corni, din județul Botoșani, a fost vizitată de Curierul Regional în luna mai. Nu mai trecusem pe acolo de ceva vreme. Și cum localitatea a rămas celebră pentru dezinteresul cu care comunitatea a fost tratată foarte mulți ani de către fosta administrație publică, am vrut să vedem dacă s-a schimbat ceva. Nu am scris în perioada anterioară ce am găsit la Corni deoarece a urmat o campanie electorală. Și nu vroiam ca aceste impresii să fie interpretate ca fiind comandate politic. Dar ceasul mărturiilor a sosit.

La Corni nu s-a schimbat ceva. S-a schimbat totul. Odată cu primarul. Reales acum în funcție pentru mandatul ce va începe în octombrie. Renumele de gospodar și de om care știe să uz de creier a primarului Valerian Vărvăruc persistă încă de pe vremea când doar vroia să dezvolte comuna, dar cetățenii au ales neinspirat pe altcineva. Cu patru ani în urmă i-au dat o șansă. Și acum au ales continuitatea. Pentru că ce e bun și frumos și lui Dumnezeu îi place. Și nici dracul politic nu își poate băga coada.

Primarul cam scump la vorbă. Sau precaut. Pentru că încă avem renumele de publicație cu mâncărici în vârful pixului. Dar l-am găsit. La treabă. Și a făcut ce nu fac alți primari. Ne-a încurajat să ne plimbăm ca vodă prin lobodă prin comună și să constatăm singuri dacă treaba e bună. Și ne-am plimbat. Dar am și constatat. Lîsând la o parte primii ani din mandatul său, am descoperit că numai în doi ani (2023 și 2024) investițiile din comună totalizează peste 99,7 milioane de ron. Este un record absolut pentru administrația publică din comună, din ultimii 34 de ani, dar și comparativ cu multe comune din județ. Cornenii au înțeles cu siguranță că, în sfârșit, Dumnezeu și-a întors fața către ei. Și ce înseamnă modernizare și dezvoltare a comunei se vede la Corni la orice pas. Noi ne-am ”plimbat” și la vale și la deal și pe la Sarafinești. Numai la Balta Arsă nu am ajuns. Dar știm din surse sigure că dezvoltarea a pătruns și acolo.

Și am făcut și un inventar, pentru a ne convinge cât de chibzuit sunt gestionați banii. Astfel, proiectele inițiate sau în implementare cu finanări europene (PNRR, PNDR, ADR-NE) însumează 11.072.544,22 ron. În aceste investiții se regăsesc Căminul Cultural Sarafinești, un centru comunitar integrat, un centru social multifuncțional la Balta Arsă, unitățile de învățământ din comună (dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale), achiziția unui tractor cu cisternă pentru incendii, dar și înființarea unui sistem de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice pentru consumul propriu al UAT Corni.

Prin finanțări guvernamentale, alte 79.477.136, 63 ron vor ajunge în comuna Corni în următorii 2 ani, până în 2026. Pentru că primarul și echipa sa și-au gândit investițiile pe termen mediu și lung, nu de azi pe mâine. Astfel, cu finanțări PNI-AS, AFM și CNI, va fi reabilitate și modernizat drumul sătesc DS 23 din Sarafinești, dar și drumul DC 56A din Corni. De asemenea, se va trece la etapa a doua de amenajare a rețelei de apă și canalizare în satul Corni și va fi modernizat și sistemul de iluminat public stradal în comună. Prin aceleași finanțări, Valerian Vărvăruc, secondat de echipa sa din Primărie, vrea să construiască și să doteze un dispensar medical uman în satul Corni, dar să aducă și rețeaua de gaze naturale în toate satele comunei.

Deja, după cum observați, ceea ce se întâmplă acolo nu mai este doar administrație publică locală. Tradițională. Deja vorbim despre altceva. Despre management public. Și am vrut să vedem și ce s-a făcut anterior, de exemplu în anul ce a trecut. Și am aflat. Cu 9.261.911,19 ron, din bugetul local, a fost construit și dotat noul sediu al Primăriei. De asemenea, a fost reactualizat PUG-ul și Regulamentul Local de Urbanism ale comunei Corni. A fost construită scena de pe terenul de sport din Corni și a fost modernizat drumul DC 56A, pe tronsonul Balta Arsă-Corni. Nu a ignorat nici spașiile de parcare și pietonale, pe care le-a amenajat cu rigole carosabile și iluminat stradal. Iar pentru a-mi confirma că nimic nu este lăsat la voia întâmplării, am aflat că se are în vedere și amenajarea unei stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Iată câte se pot face într-o comună atunci când Primăria nu este doar un loc confortabil de unde să încasezi bani de la stat sau să tragi sfori în interes personal.

Că este așa vă dovedim prin micuța galerie foto atașată, imagini peste care ar trebui să scriem mare, cu litere boldite: Așa DA!