septembrie 7, 2024

Krakenul de la APIA Botoșani vrea să încalece sistemul. Fermierii sunt disperați

De foarte mulți ani, Liviu Zaharia, directorul executiv al APIA Botoșani, face ce face și devine vedetă națională. A fluierat în pronaosul nelegiuirilor, a dat cu expectorațiile sfidării în valorile și legile țării, s-a șters în spatele APIA cu instituțiile cele mai temute ale statului. De fiecare dată a căzut în picioare. Și de fiecare dată a urmat vacarmul vaietelor și lăcrimațiilor fermierilor aduși în pragul sinuciderii taman de cel care ar trebui să îi sprijine. În fața lui au devenit minciună instituții precum DNA, poliție, parchet, organe de control instituțional și chiar miniștrii de trei generații fac în șoșoni și se dau pierduți în decor la auzul numelui ”Krakenului” de la APIA Botoșani. Statul se află la degetul cel mic cu care se scarpină Zaharia în locurile în care nu bate soarele. De-a lungul anilor a uzat de metode de intimidare, sfidare și desființare a celor ce îi stau în cale, că până și temutele servicii de persecuție ale comunismului sau Gestapoul hitlerist s-ar fi rușinat. Fermieri mari și mici au adus saci de dovezi că se încearcă distrugerea lor pentru a favoriza apropiați ai krakenului, care dau comisioane grase, sau străinii interesați de pământurile fermierilor (irlandezi, olandezi, nemți). De fiecare dată Zaharia a făcut luping și a căzut în picioare. Cum matematica e simplă, o situașie din două e clară. Fie Zaharia a reușit să își consolideze un grup infracțional cu ramificații în justiție și instituțiile statului până la vârf, iar aceștia au misiunea de a-l declara neprihănit, prin tertipuri etimologice, juridice sau de vid legislativ. Fie Zaharia este fată mare și toți ceilalți, fermieri, mici și mari, au ce au cu el, din indiferent ce motive, caz în care iar nu e bine. Pentru că e și mai monstruos să știi că un angajat al statului poate fi linșat în toate formele de către cei ale căror interese le promovezi prin meseria ta. Dar din ce se aude, indiferent cum te-ai poziționa, împotriva vântului sau nu, krakenul Zaharia a început să încalece ”sistemul” iar statul să fie redus la menirea de șirghel de toaletă, de când a devenit înalt funcționar public. Vezi doamne, nimeni nu se poate atinge de el din cauza statutului său privilegiat. În ce stat trăim nu ne mai miră. Ceea ce ne miră este nevolnici și prostia celor care întrețin un astfel de sistem. Dar, dacă aceasta este varianta valabilă, cu siguranță că se va găsi un Cattani care să arate că poartă nădragi și nu fustă ca toți potentații din sistem.

După scandalul DNA din 2013, Zaharia a driblat toate acuzațiile de mită, abuz și ce o mai fi fost. A ”scăpat” prin 2015. Ulterior, culmea a fost că reprezentanții statului de cârpă l-au repus în funcție. Cu osanale. Vorba aceea, făptașul nedovedit este nevinovat, iar logica aceasta păguboasă te obligă să îi ridici și statuie. Metehnele la APIA au continuat. Mai ales că Zaharia nu era singurul ”breslaș” dedulcit la miile de euro ale fermierilor, prin ”inginerii” financiare și funciare. Părea că toți au uitat de el. Dar de fapt ”teritoriul” s-a dumirit că degeaba merg cu jalba în proțap la vlădică, iar krakenul și-a continuat cariera de director executiv.

Prin februarie – martie anul trecut, Liviu Zaharia a împlinit vârsta de pensionare. Nu a vrut să plece acasă. Vițelul era încă gras și nu putea renunța la așa ceva. Plus că o ieșire din sistem i-ar putea dezgropa toate matrapazlâcurile și lipsa rangului de înalt funcționar public l-ar duce sigur în pensiune prelungită la Rahova. Un șef mai mare de pe la București nu s-a lăsat îmbrobodit și l-a trimis la pensie ”forțat”. Conform variantei lui Zaharia. A urmat o acțiune în instanță prin care Zaharia contestă decizia și își cere postul înapoi. Mâine este termen la Curtea de Apel Suceava, în dosarul 60/39/2024. Interesant că în dosar apare și un recurent intervenient, mai cunoscut sau nu botoșănenilor, Ion Bulfeci. Vom încerca să aflăm curând ce hram poartă și de ce și-a făcut de lucru în acest dosar. La bursa știrilor neconfirmate (până la proba contrarie, când inevitabilul devine lucru împlinit), se spune că Liviu Zaharia va câștiga procesul. Cum a câștigat și altele în care nu ar fi trebuit să aibă câștig de cauză. Și ”de vină” ar fi o rudă pe care o are ca ajutor de nădejde la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și o soră (sau ceva similar) la Curtea de Apel Suceava. Dacă este așa e și mai grav. Avem încă o mostră a mafiei instituționalizate care a pus gheara pe stat.

Pentru că situația este deosebit de gravă pentru perpetuarea celor mai elementare principii de drept ale statului și pentru că implicași sunt fermierii, cei ce asigură în bună parte dezvoltarea unui județ sau al țării, vom încerca să aflăm în perioada următoare, o dată pentru totdeauna, adevărul. Până atunci redăm ceea ce ”știe tot satul” dar galonații de la stat se fac că nu înțeleg. Mai ales că, din ce am înțeles, victime ale krakenului și kamarilei sale i-au fost ferme mari din județ și la mijloc ar fi vorba nu doar de zeci de mii de euro, ci de soarta și vitorul județului (în condițiile în care se adeverește că Zaharia , cei din gașca sa și implicit statul) sunt date plocon străinilor, iar ai noștri sunt aduși la sapă de lemn.

Între timp putem spune că unul dintre cei ce nu se teme să se ia de guler cu Liviu Zaharia și gașca sa din toate structurile statului este Dănuț Andruș, controversatul fermier din Păltiniș, Botoșani, lider al Asociației agricole Paltinul.

”Miniștrii știu și nu fac nimic. Trei miniștri am ajuns la ei, în mandatele lor. Întâi o fost Chesnoiu, apoi Daea și acum a ajuns Barbu. Toți trei știu de situația asta. Și spun că nu au ce face că Zaharia este înalt funcționar public. Au spus că nu poate să îi facă nimeni nimic decât prin instanță, pe abuz în serviciu. Judecarea astfel durează zece ani și în timpul ăla tu mori. Să schimbi legea? E ușor de spus. Cine o schimbă? Pur și simplu noi dormim ca nație, despre ce vorbim?!”, a susținut Dănuț Andruș.

În poveste sunt implicate firme cu tradiție, puternice, din Frumușica, Manoleasa sau chiar din patria lui Nazare, de la Concești. Toate au avut de suferit din cauza practicilor Zaharia care vrea musai ca pământul județului să fie luat cu japca de la proprietari și să ajungă în posesia străinilor cu care ar avea cârdășie. Inclusiv celebrul Nazare ar fi fost ”îngenuncheat” de Zaharia.

Dacă este așa, vom încerca să aflăm direct din teren ăn perioada următoare. Între timp vom sta cu ochii pe decizia Curții de Apel Suceava pentru a vedea dacă ce spune un județ întreg și ce relatăm noi se confirmă. Evident, vom dori să aflăm și poziția lui Liviu Zaharia. Nu în privința pensionării. Cât mai degrabă a activității sale de când este la APIA. Uneori poate fi interesant chiar și numai modul în care ți se dezvăluie adevărul, sau abilitatea prin care ești mințit. Vom vedea. Și veți afla.