Alertă- 98% din merele și cartofii din comerț contaminate cu o substanță periculoasă interzisă în UE

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, fost medic, a anunțat că merele și cartofii din comerț sunt cele mai periculoase alimente. Acestea sunt contaminate cu E233 – imazaliu, o substanță interzisă în UE. Conform anuntului facut de Ciuhodaru, Romania se confrunta cu o alerta alimentara. Fructele si legumele aflate acum in comert sunt contaminate cu E233. Desi imazaliul este cel mai periculos, ANSVSA a identificat alte 10 substante periculoase. Conform lui Ciuhodaru, exista 10 lucruri importante pe care trebuie sa le retinem:

1. Testele efectuate de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au identificat 10 astfel de substante

2. Merele si cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate contin cel putin un tip de pesticid).

3. Efectele toxice depind de doza si durata expunerii.

4. Nu exista antidot.

5. Tratamentul este doar simptomatic. Esentiale sunt decontaminarea si suportul vital.

6. Valorile inregistrate nu ar trebui sa produca efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional ( doza maxima de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot inregistra reactii alergice sau iritative.

7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afectiuni hepatice si renale, produce cancer, dauna fertilititatii si de a afecta fatul.

8. In caz de expunere sau posibila expunere: sunati la un centru de toxicologie sau la 112.

9. Indepartarea cojii fructelor si legumelor ajuta la indepartarea bacteriilor nedorite si a pesticidelor, care se gasesc in concentratie crescuta in special la suprafata alimentelor.

10. Nu uitati ca fructele se spala corect tinandu-le sub jet de apa timp minim 60 de secunde sau macar intr-un vas cu apa, urmate de clatirea cu apa curata. Nu e prima data cand astfel de produse importate sunt contaminate:

1. Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise in fructele (caise, mandarine) produse in Turcia.

2. In noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat in mandarinele importate din Turcia.

3. In 2013 a fost declansat Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAFF) datorita a 10 tone de pere si ardei capia cu depasiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl si Formetanat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *