Primul spital regional din Moldova se va construi la Iași în 9 ani si va avea heliport

Primul Spital Regional pe zona Moldovei, o investiție de peste 500 milioane euro, va fi construit la Iași. Contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional a fost semnat, ieri, de ministrul Ion Ștefan și are ca principale obiective specifice construcția şi dotarea Spitalului Regional de Urgență Iași, crearea unei rețele de spitale regionale de urgență integrate fizic și funcțional către pacienți, restructurarea spitalelor regionale de urgență din România, astfel încât acestea să trateze cele mai complexe cazuri într-o abordare multidisciplinară, eficientă și sigură din punct de vedere clinic și reducerea inegalităților în starea de sănătate a populației, în special în zonele rurale și în zonele izolate sau defavorizate din punct de vedere economic (de exemplu, Regiunea Nord-Est și Iași).

“Am semnat, astăzi, contractul de finanțare pentru demararea construcției Spitalului Regional de Urgență Iași, unul dintre cele mai importante și mult așteptate proiecte de către cetățeni. Mă bucur că vom începe anul nou cu un proiect de o asemenea anvergură. România are nevoie urgent de spitale regionale, așadar avem în plan să continuăm investițiile la acest nivel cu spitalele din Cluj și Craiova, chiar din primele luni ale anului viitor”, a declarat Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administraței.

Spitalul Regional Iași va fi construit în cartierul Moara de Vânt, iar durata de implementare a proiectului este de 106 luni. Suprafața totală construită a unității spitalicești va fi de aproximativ 148,885m2, iar amprenta clădirii va avea 27.340 m2. Spitalul regional va avea 850 de paturi în total și va fi deservit de 1.497 de locuri de parcare. Acoperişul unității va fi dotat cu un helioport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135.

Spitalul Regional de Urgență Iași este cea mai mare investiție cu bani europeni care se realizează în capitala Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *